2024. április 26., péntek

Nem kérdés a görög támogatás

Athén már várja, hogy Szerbia teljes jogú EU-s tag legyen

A Görögországgal megvalósított kereskedelem értéke hamarosan eléri az évi egymilliárd eurós szintet, értékelte a Nikosz Dendiász görög külügyminiszterrel folytatott pénteki tárgyalása során Aleksandar Vučić szerb államfő, majd közölte: a jövőben még több görög befektetésre számít. A megbeszélésen, a kiadott közlemény szerint, szóba került az ukrajnai konfliktus, a regionális együttműködés, az európai integráció és az energiaválság témaköre is. Vučić úgy fogalmazott, hogy Szerbia számára az a legjobb helyzet, amelyben a régió összes állama teljesen elkötelezett az egymással való együttműködés iránt, csak egy ilyen politika segíti magának a régiónak és az országoknak a fejlődését is. Köszönetet mondott a külügyminiszternek a görög álláspontért, mely védi Koszovó kapcsán Szerbia szuverenitását és területi integritását. Dendiász az európai integráció folyamatának előrehaladása mellett szállt síkra, s arról biztosította vendéglátóját, hogy Athén támogatására ezen a téren minden további nélkül számíthat. Abban is megállapodtak, hogy hamarosan megtartják a két állam Legfelsőbb Együttműködési Tanácsának következő ülését.

Nikola Selaković külügyminiszterrel is tárgyalt a görög vendég, aki közölte, hogy a régió stabilitása szempontjából elengedhetetlennek számít Szerbia uniós tagsága, s a nyugat-balkáni térség integrációja. Hosszúra nyúlt a csatlakozási folyamat, értékelte, Görögország már nagyon várja a felvétel pillanatát.

Hasonló gondolatok fogalmazódtak meg Dendiász és Ivica Dačić, a szerb parlament ügyvezető elnöke közötti megbeszélésen is. Athén készen áll az eddigi együttműködés folytatására, de megvárja, hogy megalakuljon az új parlament és létrejöjjön az új szerb kormány, mondta.