2024. április 26., péntek
KEVI

Látogatható a Móra István életútját bemutató kiállítás

Keviben, a Móra István Művelődési Egyesület székházában szombaton kiállítás nyílt a Móra család és Móra István emlékére a Dió másik félhaja címmel. Az eseményen Baráth László tárogatóművész mutatott be ünnepi műsort, valamint Móra László-verseket szavaltak a diákok. Perpauer Attila, az egyesület elnöke elmondta, hogy négy pannón állították ki a költő hagyatékát. Hozzátette, hogy más szervezetek is foglalkoznak a Móra család örökségével, ezért az eseményen társszervezőként részt vett a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület Kiskunfélegyházáról.
– Móra István Keviben három évig volt tanító, ezért úgy gondoltuk, hogy megőrizzük az emlékét és a munkásságát. A négy pannó közül az elsőn az életútja jelenik meg, az, hogy hol született, hol járt iskolába, merre dolgozott és hogyan került Kevibe. Komoly művei jelentek meg, az akkori magyar irodalomnak fontos alakja volt. A második világháború után igyekeztek törölni a Mórák hagyatékát, de szerencsére ez nem sikerült teljesen. A második részben azt láthatjuk, hogy a vidékünkön milyen szerepet töltött be, ebbe beletartozik Zenta és Kevi is. Nálunk szervezte a kultúréletet, a városban pedig tanítói tevékenységet végzett. A harmadik tábla a költészetével és a néprajzával foglalkozik. Jelentős munkái vannak, az egyik ezek közül az, amelyben a Szent Iván-napi szokásokat gyűjtötte össze a vidékünkön. Az utolsó pannó a két testvér viszonyát mutatja be, sajnos Móra Ferenc sokkal korábban meghalt, mint István. Május 29-e Móra István halálának évfordulója, ezért is időzítettük mostanra ezt a kiállítást – fogalmazott Perpauer Attila.
Az elnök hozzátette, hogy közös összefogással született meg ez a projektum, és nagyjából két évig szervezték. Kiemelte, hogy sokat segített a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, Móra István unokája, aki a képeket küldte, a zentai levéltár, valamint a Thurzó Lajos Művelődési Oktatási Központ és Zenta község önkormányzata.
A szervezők elmondták, hogy a közeljövőben szeretnék folytatni a kiállítást még két pannóval, és azokon a Délvidék költészetével foglalkoznának részletesen.