2024. április 26., péntek

Hatékony jegymegfizettetés a városi autóbuszokban

Kötelező az NSmart kártyák hitelesítése

A Városi Közlekedési Közvállalat vezetősége a jegyellenőrökkel együtt csütörtökön rendkívüli ellenőrzést tartott az utasok és a sofőrök körében annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak az elektronikus megfizettető rendszerek kifogástalan működéséről, különös tekintettel az új fiskális számlák kiállítására. Emellett az utasok figyelmét is felhívták az NSmart kártyák hitelesítésének szükségességére.

Ivan Radojičić, a közvállalat igazgatója az ellenőrzés során elmondta, hogy az új elektronikus megfizettető rendszer bevezetése megkönnyítette a fizetést és feljavította a városi közlekedés hatékonyságát. Hozzátette, hogy az új rendszernek köszönhetően bármelyik pillanatban a GPS-navigáción keresztül meg lehet határozni a jármű helyzetét.

– Ez lehetővé tette számunkra, hogy megalkossuk az NSmart alkalmazását, amit az utasok ingyenesen letölthetnek a mobilkészülékeikre, használatával pedig könnyebben alakíthatják az időbeosztásukat, ugyanis az alkalmazás valós időben mutatja, hogy az adott autóbusz hány percen belül érkezik meg az állomásra – magyarázta Radojičić.

Hangsúlyozta, hogy az elektronikus megfizettető rendszer, valamint a járművekbe beépített számlálók segítséget nyújtanak, hogy meghatározhassák egy adott pillanatban az autóbuszokon közlekedő utasok számát.

Véleménye szerint ilyen módon lehetséges megszervezni a felhasználók igényei szerinti utasszállítást, ezért rendkívül fontos, hogy a polgárok hitelesítsék a kártyáikat az autóbuszba való belépéskor.

– Erre különösen felhívjuk a figyelmüket, ugyanis ezáltal saját maguknak és nekünk is segítenek a városi utasszállítás folyamatos javításában – mondta Radojičić.

Kiemelte, hogy a kártyák hitelesítése kötelező, hiszen annak elmulasztása esetén egy figyelmeztetés után blokkolják az NSmart kártyát. Hozzátette, hogy a közvállalat a törvényben előírt határidőn belül összeegyeztette a munkavégzését az új fiskalizációs törvénnyel, amit több hónapos előkészületek előztek meg.

– Természetesen a legnagyobb újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően mostantól fiskális számlákat állítunk ki, amelyeken QR-kód is található. A terepen ellenőriztük a jegyárusító berendezések működését és a sofőrökkel is beszélgettünk annak érdekében, hogy megtudhassuk milyen tapasztalataik, meglátásaik vannak az új számlákkal kapcsolatban – magyarázta Radojičić.