2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Érdemdús

Évtizedek óta régiesnek minősül az érdemdús melléknév, olyan személyre utalnak vele, akinek sok érdeme van, aki sok elismerésre, jutalomra tarthat igényt, aki tiszteletre méltó, tekintélyes: Az Akadémia érdemdús volt igazgatója és tanára, a nyugállományú Farbaky István nem költözött el Selmecről, ottani lakóhelyén maradt. – Viselőik olyan, császári vérből származó, érdemdús férfiak leszármazottai voltak, akik a dinasztia megalapítójának a birodalom meghódításában segédkeztek. – Lőrinczy Rezsőt, mint annyi más, Esztergom múltjából felsejlő eredeti és érdemdús személyiséget nem ismerjük! – Hangversenyünket 1 koronás belépődíjakkal a zeneiskola elhunyt érdemdús igazgatójának, néhai Gaál Ferencnek síremlék-alapja javára kívánjuk rendezni. – A magyar tudományosságban komoly hagyományai vannak az érdemdús pályatársak előtt tisztelgő kötetek összeállításának.

A XIX. század derekától a második világháborúig kedvelt volt az érdemdús szó, a negyvenes évektől azonban visszaszorult a használata. A nyolcvanas-kilencvenes években ismét népszerű lett, napjainkban is élnek vele a beszélők: Az államalapítás ünnepén a köztelevízió azon adásait ajánlja olvasói figyelmébe, amelyek valóban érdemdús honfitársainkat hozzák képbe. – A Párbeszédet (…) az egyébként érdemdús Szabó Tímea helyett ezúttal Karácsony Gergely képviselné. – A Fidesz 2004 és 2019 közötti európai parlamenti képviselője még ahhoz a nemzedékhez tartozott, amely nem kitüntetésként hordta érdemdús felmenőit. – Ex libris kisgrafikái számos érdemdús csongrádi polgár könyvtárában helyet kaptak. – Ők 1999-ben vették fel az érdemdús villamosmérnök nevét. – Dacolunk az érdemdús elődökkel, vagy az idővel meghaladjuk őket?  – Több érdemdús kórházi dolgozó főigazgatói elismerést kapott. – Chico érdemdús famíliája nagymértékű előrelátásról tett tanúbizonyságot.

Nemcsak személy lehet érdemdús, hanem dolog is: Ezen a szakmai szempontból amúgy érdemdús fehérvári előadás sem változtatott sokat. – Káel Csaba népszerű és érdemdús operafilmje immár több mint 20 esztendővel ezelőtt készült. – Megküzdeni a hátrányokkal, harcolni alkotó tudatunk szárnyra bocsátásáért, ez az érdemdús tevékenység. – Ám hiába az érdemdús színészi karrier, ötvenes éveiben egy újabbat kezdett: a rendezőit, melynek során szeretett hazájának kollektív mítoszait vizsgálja. – Külön tisztelettel az érdemdús tűzhely, ami nem a legfontosabb alkatrész. – A népnevelés és a közoktatás terén is „érdemdús tevékenység” fűződik a nevéhez. – A hely ma kevésbé érdemdús szerepet tölt be, a TV2 székháza.