2024. április 26., péntek

Az időszerű és teljes körű tájékoztatásért

A tartományi kormány 70 millió dinárt különített el a vajdasági médiák támogatására

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár tegnap adta át a szerződéseket azoknak a médiaképviselőknek, akik sikeresen pályáztak a tartományi kormány támogatására. A program keretében 70 millió dinárt különítettek el, amit 193 médiaprojekt között osztottak szét. A pályázók a szakmunka színvonalának fejlesztésére, a sérülékeny csoportok nyilvános tájékoztatására és a médiatartalmak előállítására kérhettek támogatást.

A tartományi titkár kiemelte, az előző két évhez képest 17 millió dinárral nőtt a médiaprojektek támogatására szánt keret, és ezekben az években figyelembe vették a projektek tartalmának minőségét, a polgárok objektív, pártatlan és teljes körű tájékoztatása érdekében. Bízik abban, hogy a támogatási alap az elkövetkező időszakban tovább növekszik majd.

Az idén ötmillió dinárt különítettek el a 2022-es szakmai színvonal javítását célzó programra. A 31 beérkezett pályázatból 28-at hagytak jóvá. Dragana Milošević szerint a program célja a szakmai kapacitások megerősítése, az újságírói műveltség színvonalának emelése, valamint az újságírói autonómia erősítése.

A sérülékeny csoportok nyilvános tájékoztatása kapcsán a titkár kiemelte, hogy az újságokban és az elektronikus médiában megjelenő, jelnyelvi vagy Braille-írásos tartalom javítása és fejlesztése lehetővé teszi a tájékoztatáshoz való jog gyakorlását mindenki számára. Erre a célra az idén tízmillió dinárt különítettek el 13 pályázó számára, ez az összeg hétmillió dinárral több a tavalyi keretösszeghez képest.

Legtöbb pályázat a közérdekű médiatartalom-előállítási projektek társfinanszírozására érkezett. Ebben a kategóriában 152 projektet támogatnak 55 millió dinárral. A szerb nyelvű médiák között 47,5 millió dinárt osztottak szét, míg a kisebbségi nyelvű médiák között 7,5 millió dinárt. A titkár szerint olyan projektek támogatásáról van szó, amelyek a szerb kulturális és nemzeti identitással, valamint a kisebbségi közösség megőrzésével foglalkoznak.

– A szakértői bizottság szerint a kategória médiatartalmi köre igen széles, mivel a témák kiterjednek a pronatalitáspolitikára, a nemek közötti egyenlőség előmozdítására, az erőszak és a kortárs erőszak elleni küzdelemre, a nemzeti közösségekhez való viszonyulásra, a veszélyeztetett társadalmi csoportokhoz való viszonyulásra, valamint a környezetvédelemre és az emberi egészségmegőrzés gondozására is – mondta Dragana Milošević.

A Pannónia Alapítvány négy projektje, köztük a Szabadkai Magyar Rádió Agrárvilág és a Pannon Televízió Szubjektív műsora 650 ezer dinár támogatásban részesült. Agárdi Gábor, a Pannon Televízió igazgatóhelyettese szerint a műsorgyártás költségei évről évre nagyobbak, ezért fontos a támogatás hatékony felhasználása.

– Megpróbáljuk a legjobbat kihozni a kapott összegből, hiszen nagyon sok értékes és értékteremtő műsorra nyertünk most is eszközöket, és ezekből próbáljuk majd a műsort, illetve azokat a tartalmakat is fejleszteni, amelyekre a pályázati összegeket megkaptuk – nyilatkozta Agárdi a Pannon Televíziónak.

A szerződések átadásán részt vett Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára is.