2024. április 26., péntek

Irány a vízpart!

Zentán a hídnál és a Csárda üdülőtelepnél is rendezik a strandot

Hamarosan megnyitja kapuit a zentai medence és a környező szabad strandokat is igyekszik a város vezetősége tatarozni a nyári idényre. A Csárda üdülőtelepen lévő homokos strandot pár nappal ezelőtt a DTD munkagépi rendbe hozták, a híd lábánál elhelyezkedőt pedig csütörtökön készítették elő a fürdőzni és napozni vágyók számára. A terep kiegyenlítése után homokkal töltötték fel és napokon belül a napernyők is megérkeznek.

Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy folytatni szeretnék a tiszai strandok felszerelését, a hídnál lévőhöz öltözőket helyeznek ki, valamint újabb napernyőkkel gazdagítják a területet.

Friss homok a hídnál, hamarosan a napernyők is megérkeznek (Gergely Árpád felvétele)

Friss homok a hídnál, hamarosan a napernyők is megérkeznek (Gergely Árpád felvétele)

– Friss homokkal töltjük fel a strandot, ezenkívül a sportpályákat is szeretnénk rendbe hozni. A tavalyihoz képest az idén kisebb keretösszeggel rendelkezünk, megközelítőleg egymillió dinárból kell gazdálkodnunk. Nehéz megoldani a villanyáram elvezetését a strandra, a műszaki lehetőségeket a szakemberek felmérték, viszont a töltés ezt nagyban megnehezíti, ezért ez várhatóan csak a következő idényben valósul meg. Zentán egy régi elképzelés, hogy a strand felett kempinget alakítsunk ki, ennek azonban alapfeltétele a teljes infrastruktúra kiépítése, gondolok itt a villanyáramra, ezért ez is csak a következő években jöhet létre. Szó esett egy sétány kialakításáról, ami a hídnál lévő strandot kötné össze a Csárda üdülőteleppel. Ennek kiépítésére egyelőre biztosan nem kerül sor, mivel a környezetvédők számos aggállyal fordultak az önkormányathoz, ezért amíg nem tudunk olyan megoldást találni, ami nekik is elfogadható lesz, addig ezt nem fogjuk realizálni. Ami a medencét illeti, közbeszerzést írtunk ki a kék medence átfestésére. Ez azt jelenti, hogy egy vízálló fóliát fognak rásütni a felületre, ugyanis simán átfesteni, illetve homokos festéssel megoldani ezt már nem lehet. A kínálat az idén még nem fog bővülni az uszodában, illetve az árak sem módosulnak a tavalyiakhoz képest, viszont az önkormányzat megnyert egy pályázatot a gyerekmedence terveztetésére, és nagyon reméljük, hogy jövőre már kivitelezéséről is beszélünk – fogalmazott Sztantity Szebasztián.

A Csárda üdülőtelepnél a folyó rakja oda a homokot, csak a terepet kell rendezni (Gergely Árpád felvétele)

A Csárda üdülőtelepnél a folyó rakja oda a homokot, csak a terepet kell rendezni (Gergely Árpád felvétele)

Miután a csárdai strandot rendbe hozta a munkagép, visszafelé az utat megpróbálta eltúrni, ám ez nem sikerült teljesen, ezért a Csárda lakosai is besegítettek az út egyenlítésébe. Szerdán délután önkéntes munkaakciót szerveztek, amely során a töltés lábától a bejáratig vezető utat tették rendbe. Gere Kovács Róbert, a munkaakció szervezője elmondta, hogy a közösségi médiában tette közzé a felhívást, miszerint önkénteseket vár a munkára a délutáni órákban, és meglepetésére sokan megjelentek:
– Nagyon meglepődtem, és megörültem, hogy nagyjából húsz ember eljött, hogy segítsen eligazítani az utat. Lapáttal, talicskával, gereblyével érkezett a segítség, és másfél óra alatt sikerült a lukakat betömni és a munkát elvégezni. Akinek szívügye ez a hely és ráért, az ott volt. Hasonló munkaakciókat a közeljövőben is szervezünk – mondta Gere Kovács Róbert.