2024. április 26., péntek

236 éve a Bácskában

Falunapi ünnepséget tartottak Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalva lakossága 236 évvel ezelőtt érkezett Bácskába a Nagykunságról: Karcagról, Kunmadarasról és Jászkisérről. Az évfordulóról az idén is több hetes programsorozattal emlékeztek meg. A hétvégi rendezvénysorozat tetőpontja az Irigy Hónaljmirigy koncertje volt a Rekreációs Központban. A helyi közösség díszülésén Papp László tanácselnök köszöntötte a vendégeket, majd összegezte a település múlt év lényeges történéseit, az elmúlt hónapok fejlesztéseit, kihívásait.

– Örömmel nyugtázhatjuk, hogy szépen fejlődik Bácskossuthfalva, van néhány olyan intézményünk, ami egy városi környezetben is megtalálható, sajnálatos azonban a hatalmas méreteket öltött elvándorlás, amit mi helyi szinten nem tudunk megoldani. Csak annyit tehetünk, hogy szeretettel fogadjuk azokat, akik haza látogatnak. Örömmel tölt el bennünket az, hogy 24 civil szervezetünk közül valamennyi aktív településünkön, így a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja magának azt a közeget, ahol kiteljesedhet a sport, a kézművesség, vagy a népművészet terén. A tagsághoz tartozók az idei falutakarító megmozdulásokon is jelentős számban munkálkodtak a jó cél érdekében. A helyi közösség ösztöndíjak odaítélésével igyekszik támogatni az egyetemistákat, az utazó középiskolásokat pedig az autóbuszjegy árának átvállalásával – mondta egyebek mellett Papp László, majd kitért arra is, hogy a falu igyekszik a lehetőségeihez mérten fejleszteni, felújítani a település infrastruktúráját, az utakat, fokozatosan korszerűsíteni az ivóvízhálózatot és a közvilágítást, valamint a falunak sikerült beszereznie egy új, 9 személyes kombit. Elégedettséggel tölt el bennünket az, hogy bővült a REKI medencéinek a száma és üzemel az étterme, reményeink szerint kb. egy hét múlva teljes kapacitással indulhat Bácskossuthfalván a strandszezon.

– Lépéseket tettünk településünk kultikus fájának a megmentése érdekében, hozzájárultunk Dorina kerekesszékének a megvásárlásához. Évente több, az egész települést megmozgató kulturális, sport-, és gasztroprogramokat is szervezünk. Jelenleg zajlik a gázvezeték országosan előirányozott, tervszerű kiépítése a faluban, ami számos kihívást és kérdést hozott magával – mondta Papp László, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy mindazok, akik megtehetik, kötelességük megőrizni falujuk arculatát. Ezt követően átadták az idei évre vonatkozó elismeréseket. Faluplakett-díjjal jutalmazták Bece Angélát, a Tarka virág kézimunkacsoport vezetőjét a népművészet területén kifejtett többéves magas szintű tevékenységéért, illetve a kulturális örökség megőrzése-, és építése . Szintén Faluplakett-díjban részesült Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya a kultúra-. és a hagyományápolás, a közösségépítés és -megtartás terén kifejtett többéves kitartó és önzetlen helytállásáért. A díszülésen posztumusz elismeréssel adóztak a múlt évben tragikus körülmények között elhunyt Torok Katrin emléke előtt, aki a falubeli közösségi élet aktív tagjaként hagyott maga mögött pótolhatatlan űrt, a díjat szülei Torok Éva és Sándor vették át. Ezt követően művelődési program kezdődött a REKI füves területén felállított színpadon a település napközisei és óvodásai, általános iskolásai és az Ady Endre Művelődési Központ tagságának a részvételével. A közönség énekes, rézfúvós, modern-, és néptáncprodukciókat láthatott, majd következett a falubeliek, illetve a környékbeliek hetek óta várt eseménye, a népszerű Irigy Hónaljmirigy együttes koncertje. A jó hangulatú produkciók után késő estig tartó mulatság kezdődött, amelyen az Eridanus együttes húzta a talpalávalót. A falunapi díszülést, majd az utána következő ünnepséget megtisztelte jelenlétével egyebek mellett Bojan Šoralov, az Észak-Bácskai Körzet vezetője, Topolya község képviselő-testületének elnöke, Saša Srdić és alelnöke, Tomik Nimród, Nagy Ottó, a Nagyberuházási Alap igazgató-helyettese, Kisimre Szerda Anna, a Magyar Nemzeti Tanács nevében, és valamennyi szomszédos település képviselője, Flaskay Istvánt egri szállodatulajdonos, illetve Kovács Tamás, Mélykút polgármestere.