2024. április 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Berlusconi álma valóra vált

A párizsi BL-döntőt leszámítva kétségkívül Olaszországban történt a hétvégi labdarúgás legnagyobb durranása, a Csizmán ugyanis megnyerte a Serie B feljutásért zajló rájátszását a Monza együttese. A néhány hónap múlva 110. „életévét” betöltő csapat a Lecce és a Cremonese mögötti utolsó, Serie A-szereplést érő helyért küzdött meg a hatcsapatos minitornán, amely döntőjében a Pisát ütötte el a feljutástól, az idegenbeli visszavágó hosszabbításában döntve. A történetnek több pikantériája is van. Egyfelől a Monza játszotta a legtöbb Serie B-szezont (40-et) úgy, hogy az első osztályba mind ez idáig egyszer sem jutott fel. Másrészt, a klub tulajdonosa 2018 óta az ex-Milan-vezér Silvio Berlusconi, aki az olasz politikai- és közélet örökifjú fenegyerekeként harmadik ligás egyesületként vette meg a Monzát, majd szemmel láthatóan üstökösként emelte fel a csapatot.

Angliában sem mindennapi módon zárult a feljutásért zajló küzdelem, a Wembley-ben ugyanis a kétszeres BEK-győztes Nottingham minimális arányban legyőzte a Huddersfieldet, így 23 év után visszatért az élvonalba a Fulham és a Bournemouth mellett. Franciaországban a Toulouse és az Ajaccio feljutása után az Auxerre megnyerte a Ligue 1 18. helyén záró St. Étienne elleni osztályozót, a spanyoloknál pedig feljutott az Almería és a Valladolid, a következő négy helyezett (Eibar, Las Palmas, Tenerife, Girona) pedig a hét során egyetlen kiadó helyért vív meg a feljutási minitornán.

Egyébként szurkolói randalírozásával végződött vasárnap a St. Étienne–Auxerre bajnoki osztályozó. Az első osztályban 18. St. Étienne és az eddig másodosztályú Auxerre első találkozója 1:1-es döntetlennel végződött, és ugyanez az eredmény született a visszavágón. A 11-es párbajban a vendégek nem hibáztak, a hazaiak első rúgója viszont igen, így a tízszeres bajnok St. Etienne kiesett. A büntetők után a megvadult szurkolók azonnal a pályára rohantak és hatalmas petárdázás kezdődött, illetve görögtüzeket gyújtottak. A rakéták egy része a tömegbe csapódott, valamint a tribünökön helyet foglaló drukkerek közé. A két csapat játékosai biztonságban elhagyták a pályát, sérültekről nem érkezett jelentés.

Története során először esett ki a román élvonalból az egyik legnépszerűbb együttesnek számító bukaresti Dinamo, amely a kolozsvári Universitatea csapatával szemben maradt alul az osztályozón. Az osztályozó visszavágóját vasárnap este játszották Bukarestben, a találkozó 1:1-es döntetlennel ért véget. Az első mérkőzést a kolozsvári csapat nyerte hazai pályán 2:0-ra. Ezzel biztossá vált, hogy a Dinamo 74 éves fennállása óta először fog a román másodosztályban szerepelni. Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdő nagy múltú csapatot 1948-ban alapították, 1989 előtt a román belügyminisztérium együttese volt. Története során 18 román bajnoki címet, 13 Román Kupát, 2 román Szuperkupát nyert. Nemzetközi porondon a legjobb eredményt az 1983-84-es idényben érte el, amikor elődöntőt játszott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK). A Dinamót sokan Románia második legnépszerűbb csapatának tartják az ősi riválisa, a Steaua után, amely jelenleg a FCSB név alatt szerepel a román élvonalban.

Angol másodosztály, rájátszás a feljutásért, döntő: Nottingham–Huddersfield 1:0. Francia bajnokság, osztályozó, visszavágó: St. Étienne–Auxerre 1:1 (az 1. mérkőzésen 1:1), tizenegyesekkel 4:5. Olasz másodosztály, rájátszás a feljutásért, visszavágó: Pisa–Monza 3:2, h. u. 3:4 (feljutott a Monza 6:4-gyel). Spanyol másodosztály, 42. (utolsó) forduló, fontosabb eredmények: Leganés–Almería 2:2, Valladolid–Huesca 3:0, Alcorcón–Eibar 1:0, Gijón–Las Palmas 0:1, Tenerife–Cartagena 1:2, Burgos–Girona 0:0. Az élcsoport: Almería és Valladolid 81, Eibar 80, Las Palmas 70, Tenerife 69, Girona 68 pont stb.

Nkunku visszatérne a PSG-be

Christopher Nkunkut, a Leipzig francia válogatott csatárát foglalkoztatja a gondolat, hogy visszatérjen a Paris Saint-Germainhez. A 24 éves támadó 2010-ben gyerekként került a PSG-hez, melytől 2019-ben igazolt Lipcsébe, ahol a legutóbbi szezonban parádésan teljesített: 51 tétmérkőzésen 55 gólt szerzett, a bajnokságban negyedik lett a csapatával, a Német Kupát pedig megnyerte. Nkunkut 2024-ig szerződés köti a Leipzighez, melynek ügyvezetője, Oliver Mintzlaff a minap kijelentette, hogy a francia játékos biztosan marad a következő szezonban is. A futballista azonban vasárnap, a francia nemzeti csapat edzőtáborában már korántsem nyilatkozott ennyire egyértelműen. „Egyetlen lehetőséget sem zárok ki, a futballban bármi megtörténhet. Mindig mondtam, hogy Párizs az otthonom, a klub pedig kedves nekem” – jelentette ki Nkunku, hozzátéve, hogy jólesik számára a PSG érdeklődése, ugyanakkor a Leipzig mindent megtesz azért, hogy maradjon.