2024. április 26., péntek
STERIJA JÁTÉKOK, ÚJVIDÉK

Aktuális társadalmi problémák a színpadon

A 67. Sterija Játékok versenyprogramjának keretében hétfőn két előadást láthatott a közönség Kokan Mladenović rendezésében. A Szarajevói Nemzeti Színház társulata Branislav Nušić Protekcija című művének feldolgozását mutatta be, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában pedig Az utolsó kislányok című produkciót tekinthették meg. A rendező elmondása szerint mindkét előadás aktuális társadalmi problémákat dolgoz fel.

– Branislav Nušić korának egyik legjelentősebb humoristája volt, darabjainak motívumai és gondolatai ma is aktuálisak. Az előadást a mai korhoz igazítottuk, a mai médiához, a közösségi hálózatok világához, de ugyanazokkal az erkölcsi és társadalmi dilemmákkal foglalkozunk, mint száz évvel ezelőtt, amikor a szöveget írták. Mi, emberek hajlamosak vagyunk a korrupcióra, a csalásra, ez a vígjáték pedig humorosan dolgozza fel korunk problémáit. Hiszem, hogy a közönség hangosan nevet majd, de némi keserű szájíz is marad az előadás megtekintése után – mondta Kokan Mladenović.

Az utolsó kislányok című modern opera a kapitalista rendszert veszi górcső alá, amikor mindenből profitot akarnak csinálni.

– A kapitalizmusban áruvá válik az anya, a csecsemő, az emberi test, maga a születés is – írta Maja Pelević, a színdarab szerzője az előadáshoz mellékelt műsorfüzetben.

A színdarab története egy ukrán klinika tulajdonosával készült interjúval kezdődik, amelyben elmondja, hogy körülbelül száznegyven késztermékük van, a szerződésben foglalt feltételeknek eleget tettek, de a zárlat miatt nem tudják ,,leszállítani” a gyerekeket.

Az utolsó kislányok (Fotó: Molnár Edvárd)

Az utolsó kislányok (Fotó: Molnár Edvárd)

Az előadás bár fontos társadalmi témákat feszeget, olyanokat mint a gyermekek produktumként való kezelése, vagy a nemek közötti egyenlőség, ennek ellenére nagyon színes, izgalmas és szórakoztató előadást láthatott a közönség, amelyben hangsúlyos szerepet kapott a zene és a mozgás is.

Ma, szerdán 19:30-kor a belgrádi Nemzeti Színház művészei lépnek színpadra, akik a Siniša Kovačević rendezte Godine Vrana című előadást mutatják be. Csütörtökön 20 órakor pedig a a fővárosi Jugoszláv Drámai Színház társulatát láthatja a közönség, akik Jagoš Marković rendezésében a Čudo u Šarganu című produkciót adják elő.

A színházi fesztivál teljes programját a Sterija Játékok (Sterijino pozorje) weboldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: Az utolsó kislányok (Fotó: Molnár Edvárd)