2024. április 26., péntek

Szerbiában nem lehet élelmiszerhiány

Az ukrajnai válság kifizetődőbb mezőgazdaságot is eredményezhet a gazdáknak

– Az áprilisi választások óta eltelt két hónap azt bizonyította: jó döntést hoztunk, amikor Aleksandar Vučićot támogattuk az elnökválasztáson, mert azóta a megmérettetésen résztvevő többi jelölt eltűnt, nem részesei már a közéletnek. Ez azt bizonyítja, hogy nem voltak alkalmasak arra, hogy megszerezzék az emberek bizalmát, mert ha ez nem így lenne, nem tűntek volna el a politikai színtérről – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden reggel a Szabadkai Magyar Rádió műsorában aktuális politikai kérdésekről nyilatkozva.

Hozzátette, hogy még az elmúlt két hónapban sem csendesedtek azok a fenntartások, amelyek ideológiai, érzelmi jellegűek voltak a mostani köztársasági elnök támogatásával kapcsolatban. A VMSZ elnöke arra számít, hogy a tegnap esküt tett államfővel a következő öt évben is folytatni tudják azt a partnerkapcsolatot, amelynek a Vajdasági Magyar Szövetség is haszonélvezője volt az elmúlt ciklusban. Mint mondta, ez az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, a megbecsülésen, a partnerkeresésen és a közös ügynek a szolgálatán alapult.

A kormányalakítás kapcsán a VMSZ vezetője elmondta, nagyon szeretné, ha a folyamat felgyorsulna. Hozzátette, nem természetes állapot az, hogy két hónap után se legyen végeredménye a választásoknak, ami elengedhetetlen a kormányalakítási tárgyalások lebonyolításához. A VMSZ továbbra is érdekelt abban, hogy a parlamenti többség része legyen, és a kormányzat szintjén államtitkári pozíciókban folytassa a munkát, tette hozzá. Utalt arra, hogy őszig talán megtörténhet a kormányalakítás.

Energiaügyi kérdésekről szólva Pásztor arról beszélt, hogy az energiabiztonság lehet a hozadéka Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vučić minapi tárgyalásának. Az alacsony áron beszerezhető földgáz mennyiségével a szükséges készletek nagy részét szavatolni lehet, és a magyar tárolókapacitások igénybevétele is hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen az energiabiztonság – tette hozzá a VMSZ elnöke. Mint mondta, mindez azt eredményezheti, hogy a számítások szerint 10–12-szer olcsóbb lesz a gáz nálunk, mint Európa más részeiben, ami a családok költségvetése szempontjából nagyon fontos. Más energiaforrások kérdéseire kitérve úgy fogalmazott, arányban kell hogy legyen az energiahordozók ára a családok bevételével.

A cukorhiány és az élelmiszerbiztonság kérdései kapcsán azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Szerbiának bármilyen problémája lehetne a jövőben az élelmiszer-ellátással. Hozzátette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt kialakult helyzet azt is maga után vonhatja, hogy emelkednek majd a kereskedelmi árak, és végre olyan helyzetbe kerülünk, hogy a hiányhelyzet miatt érdemesebb lehet majd mezőgazdasággal foglalkozni. Mint mondta, ez esélyt jelenthet a gazdáink számára is.

A magyar kormány új összetétele kapcsán a pártelnök elmondta, a jó együttműködés folytatására számít, mert olyan üzenetet közvetít a kabinet, hogy a határon túli magyarság továbbra is számíthat az anyaország támogatására, amely hozzájárul ahhoz, hogy folytatni lehessen a közösségmegtartás, az identitásmegőrzés és a szülőföldön maradás politikáját.