2024. április 26., péntek

Csattanós képviselői kérdések

Huszonötödik ülését tartotta meg a zentai községi képviselő-testület

A községi képviselő-testület tegnap délelőtti összejövetelén jórészt a község területén működő közintézmények idei munka-, illetve pénzügyi programjait, az egyes közintézmények eddigi igazgatóbizottsági tagjainak felmentését és az újak kinevezését vitatták meg. Döntöttek a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ igazgatóbizottsága eddigi tagjainak felmentéséről és az új bizottsági tagok kinevezéséről, illetve két, eddig községi tulajdonban lévő épület elidegenítéséről szóló határozatjavaslatot is megvitattak a községi képviselők, akik a legtöbb napirendi pontot egyhangúlag el is fogadták. A községi tulajdonban lévő épületek elidegenítését illetőleg az egykori Aranyhordó kocsma és a Hajós utcában régebben az egykori Alessandro bútorüzlet raktáraként működő gabonaraktárt vették ki a községi tulajdonból, értékesítés céljából. A javaslattevő érvelése szerint ugyanis az ingatlanok már annyira rossz állapotban vannak, hogy nagyon költséges lenne őket felújítani.

A napirendi pontok megvitatása után az ülés képviselői kérdések ideje alatt vált izgalmassá, amikor is elsőként Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke, a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjának a tagja – nem megnevezve őt – Zenta alpolgármesteréhez intézte kérdését, aki ugyan nem tartózkodott a teremben, sőt a jelenlegi önkormányzat megalakulása óta sem igazán vett részt a testület ülésein.

– Mint tudjuk, mi vagyunk a döntéshozó szerv, az illető személy pedig a végrehajtó szerv tagja. Jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a tanácsüléseken abszolút nem vesz részt, holott szavazati joga van neki – jegyezte meg Szabó Dékány Zsófia, aki miután kiemelte, hogy tisztségre kerülésükkel mindannyian felelősséget és kötelezettséget is vállaltak, azt kérdezte tőle, hogy miért nem jár be az ülésekre, miért nem válaszol a korábban feltett kérdésekre, miért veszi fel a fizetését, ha nem a lakosság érdekeit képviseli, hiszen a választópolgárok is bizalmat szavaztak neki. A községi képviselő-testület elnöke ezt követően hozzátette, ha nincs ideje a községi ügyek intézésére, akkor mondjon le a tisztségéről, és adja át a helyét olyan személynek, akinek érdekében áll Zenta község fejlődése és az itt élő polgárok jóléte. A testület elnöke következő kérdését Stojkov Igorhoz, a testület titkárához intézte, akivel szerinte annak ellenére, hogy munkatársak, nem lehet megfelelő módon kommunikálni, ugyanakkor nem végzi megfelelő módon a munkáját sem. A községi képviselő-testület elnöke ennek kapcsán megkérdezte tőle, hogy hajlandó-e rendesen végezni a munkáját, mert ha nem, akkor ő is nyújtsa be a lemondását.

A községi képviselő-testület elnökének a kérdése mellett Miladin Bradić képviselő kérdése volt figyelemre méltó. Ő azt kérdezte, hogy mi a helyzet az idősek otthonának felépítésével, amit korábban az önkormányzat ugyan beharangozott, de azóta sem történt komolyabb előrelépés az ügyben.