2024. április 26., péntek

Csalafinta oktatás

Nemezelés a képtárban

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban egymás után sorjáznak a kiállítások, de eseményekből sincs hiány. Javarészt a felnőttek látogatják, azok közül is legtöbbször egy meghatározott közeg, amely érdeklődik a művészetek iránt. Azonban hogy ez ne maradjon mindig így, a pedagógusi érzékkel megáldott Cnesa munkatársai azt ötlötték ki, hogy idejében megkezdik a képtár szeretetére való nevelést. A Galéria vezetője, Muhi Zsuzsanna, aki maga is a község egyik legismertebb kézművese, most nemezelésre oktatja a gyerekeket.

– Nemezgyűrűket készítünk a negyedikes magyarkanizsai diákokkal, akik szemmel láthatóan élvezik ezt a fajta tevékenységet – mondta Zsuzsanna munka közben, és irányította a fiatalokat az első lépésektől kezdve. – Ez egy nagyon egyszerű feladat, három ujjra kell rászorítani a gyapjút, és addig söndörgetni, amíg a három ujj kiszorul, marad kettő, majd végül egy, és akkor lesz kész a gyűrű. Örülünk annak, hogy a diákok is belátogatnak, igaz, nem új keletű a dolog, hiszen évek óta barátkozunk a gondolattal, hogy be kell őket csábítani a képtárba – mondta Képtár vezetője, aki azt is elmesélte, hogy az elkészült gyűrűket hordani is lehet, de van egy kiváló játék is, amit ezzel lehet játszani.

A képtárban a nyáron egy többnapos foglalkozás is lesz, amire várják a gyerekek jelentkezését, akár a falvakból is, hiszen ez az a réteg, mely legkevesebbet jut el ide. Muhi Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy nyitottak a programok szervezésére, és várják a jelentkezőket akár a nyári foglalkozásokra, de szívesen látnák a falubeli gyerekeket is Magyarkanizsán!