2024. április 26., péntek
ÚJVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI VÁSÁR

Arany svartlis fogadtatás

Pásztor István vajdasági magyar vállalkozókat mutatott be a Boszniai Szerb Köztársaság képviseletének

Olyan házi recept alapján készült ürményházi svartlit (azaz disznósajtot) és kolbászt kóstolhatott a Boszniai Szerb Köztársaság képviselete Újvidéken, amely elnyerte a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás arany minősítését. A Móricz vágóhíd nyertes termékei mellé a zentaörsi Budlinka pálinkafőzde nedűje dukált, de a zentai Réel Chocolate kézműves termékeit is megcsodálta Nedeljko Čubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének elnöke. A képviselet figyelmét Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hívta fel a Prosperitati Alapítvány égisze alatt bemutatott vajdasági kistermelők kínálatára.
– Átgondolt és magas felelősséget magában hordozó kölcsönös munka eredményeképpen kialakult és megerősödött az a vajdasági magyar vállalkozói réteg, amely ki tud lépni a saját településének vonzásköréből, és saját országának a határain kívül is meg tud mutatkozni. A közösségi legitimitással bíró politikának az az elsődleges feladata, hogy elősegítse ezeknek a vállalatoknak a külföldi érvényesülését. A kiállításon szép számban vannak olyan cégeink, amelyeknek komoly esélyeik vannak arra, hogy regionális játékosai legyenek ennek a piacnak – fejezte ki elégedettségét és örömét a VMSZ elnöke.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Pásztor István Magyarország központi standjánál a boszniai szerb parlament mezőgazdasági bizottságának bemutatta Borsos Csabát, az adorjáni Kontakt kft. tulajdonosát, de a vajdasági termelésről elbeszélgettek Holló Rolanddal, a doroszlai Holló Company képviselőjével is.

A Boszniai Szerb Köztársaság képviselete a saját területének bemutatója mellett meglátogatta Csehország standját, de elbeszélgetett a Kite doo mezőgazdasági gépeket forgalmazó cég, illetve az NS Seme Intézet képviselőivel is.

Az eseményről bővebben a holnapi nyomtatott lapunkban számolunk be.