2024. április 26., péntek

Sport a falunap keretében

Bácskossuthfalván hosszú évek óta hagyomány, hogy a falunapot megelőző hétvégén sportversenyeket szerveznek a településen működő klubok. Az elmúlt években a járványhelyzet visszafogta ezeket a rendezvényeket, az idén viszont immár a régi pompájában tudták valamennyit megszervezni.

Benépesült íjászokkal, krosszmotorosokkal és agyaggalamb-lövőkkel az egykori téglagyár völgye. A helyi Fácán Vadászegyesület rendezvényével kapcsolatban a főszervezőtől, a falu tanácselnökétől, Papp Lászlótól megtudtuk, hogy a két év kihagyás után megszervezett 23. Koronglövő bajnokságra 44 versenyző nevezett be, a csapatok versenyében 11-en vettek részt. A helyiek mellett Zentáról, Topolyáról, Temerinből, Verbászról, Pacsérról, Zentagunarasról, Tomislavciról, Karađorđevóról, Tornyosról, Horgosról érkeztek.

– Az agyaggalamb-lövészet helyszínére a versenyzők mellett legalább 60-as létszámú kísérő-, illetve szurkolótábor érkezett, ezúttal 240 földön futó „nyúlkorong”, és 840 normál korong került kilövésre. A lebonyolításban a vadászegyesület tagsága állt helyt, illetve a helyi közösség támogatásában is részesültünk – nyilatkozta Papp László. A csapatok versenyében Topolya győzedelmeskedett, a második helyen csupán egy ponttal lemaradva a Moravica 2 csapat végzett, harmadik helyen pedig a verbásziak fejezték be. Egyéniben Bilić Dušan győzedelmeskedett, második lett id. Papp László, harmadik pedig Brindza Lajos. A bácskossuthfalviak négy csapattal szerveztek házi bajnokságot, egyéniben első helyen végzett Papp László, második lett Zajác Mihály, harmadik pedig Zajác Attila.

Az egykori téglagyár területén körülbelül 60 krosszmotoros részvételével szerveztek nyilvános edzést, illetve további 200 ismerős, családtag, kíváncsiskodó volt még jelen szemlélőként a pályán. Bézi Mihály, a helyi klub titkára elárulta, hogy a bácskossuthfalvi edzésre Horvátországból, Magyarországról, illetve Vajdaság egész területéről érkeztek motorosok, illetve Belgrádnál délebbi barátaik is megtisztelték őket.

– Nyilvános edzésünk nemzetközi jellegű volt, a profi versenyzők mellett amatőrök is jelen voltak. Egyébként a motorosok a Szerbiai Bajnokságra készülnek, mi leginkább a falunkbeli Víg Dávidnak szurkolunk, aki az MX 85-ös mezőny országos első helyezettje – nyilatkozta Bézi Mihály, aki azt is elárulta, hogy a bácskossuthfalviakat tömörítő krosszmotoros klub 60 tagot számlál.

A falunapi sportversenyek másik népszerű programja a Sloboda Tekeklub bajnoksága volt, amin ezúttal az újvidéki Vojvodina klub tagsága, valamint szabadkaiak, verbásziak, pacsériak is jelen voltak, az egykori topolyai tekéző, Antal Árpád, osztrák színekben vett részt a megmérettetésen. Bogárdi József, a sportklub elnöke és edzője elmondta, hogy tekézői rátermettségének köszönhetően a közelmúltban egy kategóriában feljebb tudott lépni a Sloboda a klubok országos mezőnyében.

– Ezúttal egyéni versenyt szerveztünk, a férfiak kategóriájában taroltak falunk tekézői, Lak Ádám és Frank Szabolcs lett az első és a második helyezett. Ők egyébként is korosztályukban az országos élvonalhoz tartoznak, így például a válogatott tagjai is. A harmadik helyen klubunk tagja, Jovanović Slavko végzett. A hölgyek mezőnyében pedig a Vojvodina klub tagsága győzedelmeskedett. A rendezvényünk megszervezését Topolya község, illetve falunk helyi közössége támogatta.

A horgászok versenyét immár hagyományosan a Moravicai Csuka szervezi, Oláh István elnöktől megtudhattuk, hogy az egyesület keretében házi bajnokságot tartottak, 21 résztvevővel, az úgynevezett pumpaház környékén. A kifogott halak a mérést követően vissza lettek engedve a vízbe. A felnőttek kategóriájában Matatović Damir, a gyerekeknél a bajmoki Szabó Roland győzedelmeskedett. A résztvevők a Nyugdíjasegyesület székházában vehették át az elismeréseiket, majd mindenkit megvendégeltek.