2024. április 26., péntek

Mit jelentsünk a vámosnak, hogy ne kockáztassuk a büntetést?

A polgárok az országból maximálisan tízezer eurós összeget vihetnek ki bejelentés nélkül. Ez abban az esetben érvényes, ha nem külföldre való költözésről van szó, amelyet dokumentumokkal is kell igazolni – mondta Slobodan Tomić, a vámhatóság illetékese, aki a Belgrádi Rádió egyes csatornájának a vendége volt.

Ugyanez az érték vonatkozik abban az esetben is, ha valaki Szerbiába lép be. Ha tízezer eurónál több pénz van nálunk, kötelesek vagyunk azt bejelenteni.

Az ékszerek, laptopok esetében nem kötelező a bejelentés, ugyanez érvényes a sportfelszerelésekre és az öt és fél méternél nem hosszabb csónakokra is, Tomić azonban azt javasolta, ha nagyobb értékű tárgyakról van szó, jobb, ha bejelentjük őket. A műtárgyak kivitele esetében köztelező a műemlékvédelmi intézet engedélye.

A személyes poggyász esetében az országba való belépés alkalmával általában nem számolnak fel vámilletéket, azonban ha 100 eurónál értékesebb tárgyak vannak benne, azokat kötelező bejelenteni. A 100–3000 euró értékű cikkek esetében gyorsított eljárásban határozzák meg a vámot, amelyre még 20 százalékos ÁFÁ-t kell fizetni. Az előbbi az áru értékének 10 százaléka.

A közúton való határátlépés esetében még a járművet is elkobozhatják, ha szabálytalanságon érnek valakit, és a szóban forgó be nem jelentett tárgy értéke meghaladja a közlekedési eszköz értékének egyharmadát.