2024. április 26., péntek

Elkerülhetetlen a villamosenergia-árak emelkedése

– A villamosenergia-rendszernek működnie kell, így mindezek miatt valamikor elkerülhetetlenné válik az áremelkedés, de minden lényeges tényezőt össze kell hangolni – mondta Vladimir Šiljkut, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) üzleti rendszerért felelős igazgatójának tanácsadója.

Úgy véli: a villamosenergia-ára az esetleges korrekciókkal is jelentősen alacsonyabb marad mind a háztartások, mind a gazdaság számára, mint a régió országaiban.

Elmondta, hogy az EPS kétségtelenül elkötelezett a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett, de nemcsak a megújuló energiaforrásokon működő új erőművekbe, hanem a rendszer más részeibe is nagy beruházásokra van szükség ahhoz, hogy ezek hálózatra kapcsolódjanak.

Šiljkut hozzátette, hogy a Szerbiai Villanygazdaság régóta veszteséget termel a megújulóenergia-díjak fizetése alapján, mert kevesebb pénzt szednek be az ügyfelektől, mint amennyit a kiemelt termelőknek fizetnek.

– Tekintettel arra, hogy a termelési ár magasabb, mint az eladási ár, és az eladási ár több mint fele az EMS-hez és az Elektrodistribucija Srbije-hez megy a hálózati díjért, egyértelmű, hogy az EPS ezen az alapon is veszteséget termel. Napról napra nőnek az EPS munkájához szükséges új beruházások – mutatott rá.