2024. április 26., péntek

Kicsi az esély a diplomáciai megoldásra

A közös hadgyakorlatok intenzívebbé tételét tervezi Washington és Szöul

Az Egyesült Államok és Dél-Korea tárgyalni fog arról, hogy az észak-koreai nukleáris fenyegetés elhárítására gyakrabban és nagyobb katonai erő felvonultatásával rendeznek ezután közös hadgyakorlatokat, mert megítélésük szerint nagyon kicsi az esély a diplomáciai megoldásra, közölte szombati tárgyalásukat követő közös sajtóértekezletükön Szöulban az ázsiai körutat elkezdő Joe Biden amerikai elnök és vendéglátója, Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő. Jun leszögezte, hogy a közös cél Észak-Korea atomfegyvermentessé tétele. A két elnök közös közleményében megerősítette, hogy különösen Oroszország ukrajnai háborújára tekintettel ragaszkodnak a szabályokon alapuló nemzetközi rendhez.
Az AP hírügynökség szerint a közös nyilatkozat valószínűleg kiváltja majd Phenjan heves reakcióját, minthogy mindig ragaszkodott nukleáris fegyvereihez és a rakétakísérleteivel elért eredményeihez, mert deklaráltan veszélyben érzi magát az Egyesült Államoktól, az amerikai–dél-koreai közös gyakorlatokat is a katonai megszállás gyakorlásának tekinti. Biden ismét elmondta, hogy felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Észak-Koreának a koronavírus-járvány leküzdéséhez, de továbbra sem kapott választ. Ugyanígy van ezzel Dél-Korea is Szöul közlései alapján. Észak-Korea szombaton ismét több mint kétszázezer új lázas beteget jelentett, ami valószínűleg újabb koronavírus-fertőzéseket jelent, csak éppen Phenjan nem nevezi meg a megbetegedések okát.
Biden kijelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó személyesen találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, ha ő őszinte és komoly lesz, amivel kapcsolatban nem fejtette ki, miből válhat ez nyilvánvalóvá. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője még szerdán közölte, hogy Biden dél-koreai útja során nem látogat el a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe.
Biden a dél-koreai Oszanban található amerikai légitámaszpontra tett látogatása során, ahova Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő társaságában érkezett, arról beszélt, hogy Washington fel van készülve Phenjan bármilyen lépésére, és nem aggódik az észak-koreai rezsim esetleges nukleáris kísérlete miatt. Biden hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is nyitott a párbeszédre. Arra a kérdésre, mely szerint üzen-e valamit Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, Biden mindössze egyetlen szóval válaszolt: „Helló!”

Biden ezt követően találkozott a Hyundai dél-koreai autógyártó vállalat ügyvezető igazgatójával, Eui Szun Csunggal is, és bejelentette, hogy a vállalat egyebek között 5,5 milliárd dollár értékben fektet be egy elektromos autókat gyártó georgiai gyárba. „Az elektromos autók nemcsak segítenek elérni éghajlat-politikai céljainkat, hanem munkahelyeket is teremtenek” – hangsúlyozta az elnök, aki bejelentette azt is, hogy telefonon gratulált Ausztrália leendő miniszterelnökének, Anthony Albanese-nek annak kapcsán, hogy az általa vezetett Munkáspárt csaknem egy évtizeden át tartó ellenzéki politizálás után kapott lehetőséget a kormányalakításra a szombaton rendezett parlamenti választások után.