2024. április 26., péntek

A mezőgépek tűzvédelmi vizsgálata

Enyhén emelkednek az árak, a büntetések komolyabbak lesznek Topolya községben

A Topolyai Községi Tűzoltószövetség a belügyi szervek illetékeseinek bevonásával ebben az évben június 1-je és 14-e között szervezi meg a nyári terménybetakarításban részt vevő mezőgazdasági gépek tűzvédelmi ellenőrzését. A községi tűzoltó-egyesületeket tömörítő szervezet elnök asszonya, Zorica Rankov kérdésünkre elmondta, hogy Topolyán és a falvakban jelentősnek mondható a kontrollvizsgálat iránt érdeklődők száma. Ez pedig pozitívum, hiszen mindenki érdeke az, hogy az aratási időszak lángmentesen, illetve nagyobb biztonságban bonyolódjon le. Erre különösen a múlt évben tapasztalt hevesebb határtüzek miatt is igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni, mint ahogy a csapadékmentes tavasz idején történt nád- és bozóttüzek is aggodalomra adtak és adhatnak okot.

– A mezőgépek tűzvédelmi vizsgálata és az aratás, a határmunkálatok idején megfelelő tűzvédelmi felszereltség nemcsak elővigyázatosság miatt fontos, hanem azért is, hogy ha ne adj’ ég felcsapnak a lángok valahol, a közelben tartózkodók vagy az érintettek azonnal meg tudják tenni a szükséges lépéseket a lángok megfékezésére. Ha viszont már megtörtént a nagyobb baj, akkor igazolni tudják, hogy a gépeik műszakilag rendben voltak. Emellett a belügyi szervek a határban tett spontán kontrollvizsgálatok alkalmával ebben az évben jelentősebb büntetésekkel szankcionálhatják azokat, akik nem vettek részt az előzetes ellenőrzésen, vagy nem rendelkeznek megfelelő tűzoltó készülékkel. Viszont a vizsgálatot elvégzőknek ettől nem kell tartaniuk – kezdte a beszélgetést Zorica Rankov, aki hozzátette, hogy az idén ugyan minimálisan, de sajnos drágulnak a vizsgálatok.

– Mivel április óta a tűzoltó-egyesületek részesei lettek az áfás rendszernek, valamint az utóbbi időben tapasztalható áremelkedések okán minimális értékben ugyan, de kénytelenek vagyunk mi is emelni az árakon. Ezenkívül gyakorlatilag az eddigi években tapasztalható menetben és helyszíneken lehet majd a vizsgálatokat elvégezni – nyilatkozta Zorica Rankov, akitől megtudtuk azt is, hogy a vizsgálat gépenként 1500 dinár lesz, a kombájnok és tehergépjárművek ára 1800 dinár. A tűzoltó felszerelés vizsgálata 600 dinár, az úgynevezett HVP-teszt 500 dinár. Egy új S-6A-s készülék ára 4500 dinár, az S-9A-s pedig 4800. Az ellenőrzésről szóló szerződés mellé valamennyi érintett ŽETVA 2022 (Aratás 2022) matricát is kap. Egyébként a határban továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom, a szabályt megszegő magánszemélyek 10.000–50.000 dináros büntetésre számíthatnak, a jogi személyeket 300.000 dinártól 1 millió dinárig terjedő szabálysértési illeték kifizetésére kötelezhetik a hatóságok tűz esetén, illetve amennyiben a felelősség terhe bebizonyosodik.

A mezőgazdasági gépezetek és a tűzoltó készülékek kontrollvizsgálatát Bácskossuthfalván június 1-jén, szerdán, illetve 8-án tudják megejteni 8 és 13 óra között. A Becsei úti tanyákon, majd az AD Njegoševo épületében június 2-án 8-tól 12 óráig, illetve 12-től 13 óráig várják a földműveseket. Június 3-án Szurkosra (Srednji Salaš), az Otthon elé érkeznek az ellenőrök 12 és 13 óra között, majd 14 és 18 óra között Zentagunarasra. Ezt követően 6-án folytatódnak a vizsgálatok, Törökfaluba a bolt elé érkezhetnek az érintettek 12 és 13 óra között, majd Gunaras lesz az akció színhelye 13-tól 18 óráig. A következő napon, 7-én Felsőroglaticára várják a helyi közösség elé a tűzoltóság illetékesei a földműveseket 8 és 9 óra között, Cserepesen (Sokolacon) 9 és 10 óra között lesznek jelen, szintén a helyi közösség előtt, tomislavci helyi közösség elé 10 és 11 óra között érkeznek. Ugyanezen a napon Karađorđevón a tejátvevő elé várják a földműveseket, majd 12 és 13 óra között Kisbelgrádba a bolt elé 12 és 13 óra között. A bajsai érintett gépjárművek és készülékek tűzvédelmi vizsgálatát szintén 7-én végzik, 14 és 17 óra között. A pacséri vizsgálatra 8-án 13 és 18 óra között kerül sor. A topolyai gazdáknak, illetve mindazoknak, akik a helységükhöz köthetően lemaradtak a fent meghatározott időpontok valamelyikéről, június 6-a és 17-e között adódhat alkalmuk pótolni a lemaradást a tűzoltóotthonban minden munkanapon 8 és 14 óra között.