2024. április 26., péntek

Két új nagyberuházás Nagykikindán

Rekonstruálják a vízellátó rendszer főnyomóvezetékét és sebességmérő radart helyeznek el

Nikola Lukač, Nagykikinda polgármestere a napokban két új nagyberuházást jelentett be. Az egyik a vízellátó rendszer főnyomóvezetékének rekonstrukciója – 465 méter hosszan –, a Szent Száva utca végétől az új vízgyárig, a másik pedig egy sebességmérő radar telepítése a ŽAK stadion közelében levő új jelzőlámpás kereszteződésben. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a két projekt értéke 66 millió dinár, a tartományi kormány ebből több mint 40 milliót, míg Nagykikinda városa 25 millió dinárt fektet be, majd hozzátette, hogy a főnyomóvezeték rekonstrukcióját ősszel fogják elkezdeni.

A polgármester kiemelte, hogy a tartományi kormány eddig mintegy egymillió eurót biztosított Nagykikindának a kiemelt jelentőségű projektjeire, és ő arra számít, hogy az elkövetkező időszakban több befektető is érkezik majd a városba, ami jelentős előrelépést jelent majd a város számára mind gazdasági, mind pedig infrastrukturális szempontból.

– A községben élőknek folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy küzdünk a jobb életminőségért, de ugyanúgy küzdünk a kiemelt jelentőségű beruházásainkért is. Köszönetet szeretnék mondani a tartományi titkárságnak, amely az elmúlt hónapban elismerte minden projektünk fontosságát, és úgy döntött, hogy társfinanszírozza is azokat. Az egyik ilyen projekt a DN 500, amely segítségével rekonstruálni fogjuk a főnyomóvezetéket a vízgyártól a Szent Száva utca végéig – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a város vízellátó rendszerének kiépítésére 237 millió dinár értékben már hagytak jóvá forrásokat, ebből 180 millió dinárt tartományi kormány fedezett, a többit pedig az önkormányzat biztosítja. Emlékeztetett arra is, hogy eddig a város vízellátó rendszerének mintegy kétharmadát újították fel, a hátralévő munkák nagy részét ez a legújabb projekt fedezi, a fennmaradó részt pedig csőcserére biztosítják, így lesz teljes egészében rekonstruálva a vízellátó hálózat.

Miroslav Dučić, a városi tanács kommunális infrastruktúráért és vészhelyzetekért felelős tagja rámutatott, hogy a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság biztosította a források egy részét a radartelepítéshez, amely korszerűsíti a meglévő okos városi rendszert, és azt a közelmúltban üzembe helyezett forgalomirányító lámpáknál helyezik majd el, a Nagy Milos, Stevan Sremac és Stevan Sinđelić utca kereszteződésében, a ŽAK stadion közelében. A projekt értéke 12 millió dinár, a tartományi titkárság 4,8 milliót ad, a többi költséget pedig a város biztosítja.

– A munkálatok összértéke mindkét beruházás esetében 66 millió dinár. A Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 36 millió dinárt biztosított a vezeték cseréjére a DN 500 projekt keretében, amely által a Szent Száva utca végétől a vízgyárig komplett fővezetéket építhetünk ki. Ezzel párhuzamosan még egy vezetéket fogunk építeni, amely ideiglenes megoldást jelent majd a vízellátásra a gyár építése során – mondta a tanácsnok.