2024. április 26., péntek
BEGASZENTGYÖRGY

Ingyenes terménybiztosítás természeti károk ellen

A begaszentgyörgyi község pályázatot írt ki azok számára a földművesek számára, akik kukoricát és napraforgót termelnek. Az érintett gazdák ingyenesen biztosíthatják az idei vetéseiket olyan váratlan természeti károk ellen mint a jégeső, a villámcsapás és a nem szándékosan okozott tűzvész.

A gazdák csak az elvetett magvak után igényelhetnek biztosítást, a biztosító pedig csak a fent említett három kár okozta terméskiesést kompenzálja, a vetőmag minőségéért nem vállal felelősséget. A támogatásra azok a bejegyzett és aktív státusszal rendelkező gazdák és mezőgazdasági vállalatok tulajdonosai jelentkezhetnek, akik a begaszentgyörgyi községben élnek, és a már említett két növénykultúrát elvetették. A vállalatok, nagyobb gazdaságok legfeljebb 20 hektárnyi területre kérhetnek terménybiztosítást, és fontos követelmény az is, hogy az érintett parcellákra mással nem kötöttek terménybiztosítási szerződést.

A pályázatok benyújtásának határideje május 27-e. Az érdeklődő gazdák a helyi községek titkáraihoz, vagy Torda és Magyarittabbé esetében, a falugazdász irodákban kérhetnek bővebb tájékoztatást és segítséget az űrlapok kitöltésére. Kiss Kornélia, a tordai falugazdász-iroda munkatársa elmondta, hogy néhány tordai már igényelte a támogatást.

– Már átadtunk néhány pályázati anyagot, de úgy hiszem, hogy mire lejár a határidő, addigra legalább 15-20 kérelmet fogunk átadni, ugyanis, az előző évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy ennyien érintettek ennek a két növénykultúrának a termesztésében – mondta a falugazdász.