2024. április 26., péntek

Átalakul, de megmarad

Negyed évszázados lett az óvodások színjátszó találkozója

A kishegyesi Kátai-tanyán tartották meg tegnap délelőtt a 25. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozót a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete szervezésében, amin 170 gyermek vett részt. A megnyitón jelen volt többek között Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere méltatta a rendezvényt, előtte pedig dr. Szőke Anna, a házigazda egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy a találkozó megérte a negyed évszázadot, de jelenlegi formája átalakul.

– A találkozó megszűnésének korábbi híre erős visszhangot váltott ki, sokan vélik úgy, hogy folytatni kell. Nemcsak a kollégák jelezték, hanem felsőbb fórumok felől is, hogy nem szabad abbahagyni. Az biztos, hogy ilyen formában nem tudjuk továbbvinni, szerencsére azonban vannak jó ötletek, és valószínűleg a jövőben majd nem kötjük szigorúan az óvodákhoz a fellépőket. Elárulom, hogy le fogunk ülni Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével folytatni a közösen gondolkodást, aki már jelezte, hogy nem hagyhatjuk a rendezvényünket kihunyni, illetve a magyar nyelvű óvodai oktatás színvonalát gyengülni, hiszen ettől is függ vidékünkön a jövőnk. Az, hogy az óvónők egy része eltávolodott az eseményünktől, nem szabad, hogy elkeserítsen bennünket – tette hozzá az óvodapedagógus-egyesület elnöke, majd hozzáfűzte, hogy az MNT elnöke mellett tárgyalást kezdeményez az iskoláskor előtti intézmények vezetőivel is.

A zentai csoport fellépése (Lakatos János felvétele)

A zentai csoport fellépése (Lakatos János felvétele)

Az idén négy településről érkeztek csoportok a találkozóra. Szőke Anna elárulta, hogy Zentáról két csoport érkezett, de három darabot mutattak be, hiszen az iskoláskor előtti intézmény igazgatónője, Gedošević Valéria ösztönzi az óvónőket, hogy vegyenek részt a kishegyesi találkozón. Magyarkanizsa szintén két csoporttal volt jelen, közülük az egyik szerb csoport volt, akiket Vadász Kornélia készített fel. Topolyáról a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény egyik csoportja vett részt a találkozón, Fekete Editnek köszönhetően, aki az óvodán túli hagyományőrző tevékenységekből is kiveszi a részét. A találkozó házigazdájaként a kishegyesi gazdászati óvoda csoportja is fellépett, a központi óvodából viszont nem mutattak be darabot. A találkozó érdekessége volt, hogy eljöttek azok a ma már nyugdíjas igazgatónők is, akik az elmúlt 25 évben csoportokat küldtek a találkozóra. Eddigi törekvésüket az egyesület elnöke külön megköszönte. Szőke Anna arról is szólt, hogy tapasztalatai szerint Kishegyesen, valamint más településeken is a szülők szeretik és igénylik, ha a gyermekeik fellépnek, ezt pedig az óvónőknek tisztelniük kellene. Mint ahogy az is nagyon fontos lenne, hogy a magyar gyerekek lehetőséget kapjanak a közönség előtti fellépésre, mert ez meghatározó élményt nyújt számukra – hangsúlyozta a házigazda szervezet elnök asszonya. A 25. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó megvalósítását a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Kishegyes község önkormányzata támogatta.