2024. április 26., péntek

Állami támogatásban részesülnek az ukrajnai háború által sújtott vállalatok

A szerb kormány elfogadta a hazai gazdaság anyagi támogatására vonatkozó végzés második kiegészítését – írja a Szerbiai RTV.

Siniša Mali pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés segíteni fog azoknak a vállalatoknak, amelyek munkatevékenysége elsősorban az orosz, az ukrán és a fehérorosz piacra irányul.

A tárcavezető elmondta, hogy a támogatás 1400 vállalatot érint, amelyeknek lehetőségük lesz felhasználni a támogatást.

– Az Ukrajnában zajló harci cselekmények olyan változásokhoz vezettek, amelyeket nem lehetett megjósolni a koronavírus-járvány kitörésekor. Ez párhuzamosan negatívan hat a gazdasági tevékenységre, különösen azon vállalatok esetében, amelyek munkatevékenysége közvetett, vagy közvetlen módon kötődik az áru kivitelére és behozatalára, valamint az olyan szolgáltatásokhoz, amelyekkel gazdasági együttműködést valósítanak meg ukrán, orosz és fehérorosz vállalatokkal – mondta Mali.

Szavai szerint a kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt a számukra és erre a célra nem szükséges további anyagi forrásokat biztosítani a költségvetésből.

– A bankoknak lehetővé tettük, hogy egy kiegészítő szerződést köthessenek, aminek köszönhetően a hitelfelhasználók újabb kölcsönt vehetnek fel az első garancia minta alapján, mindezt abból a célból, hogy javítsuk a vállalatok fizetőképességét – magyarázta Mali.

Hozzátette, hogy ez a segély kicsi, mégis sokat jelent azoknak a vállalatoknak, amelyeket gazdaságilag érzékenyen érintettek az Ukrajnában zajló események.