2024. április 26., péntek

Kuglófszemle Karlócán

A Tájház, valamint a Petrovaradin Media Egyesület május 27-e és 29-e között Kuglóffesztivált szervez.

Az elképzelés célja a Duna menti svábok hagyományainak ápolása, valamint a jó szomszédi viszonyt és a tolerancia szellemiségét tisztelő polgároknak a megmozgatása.

A német konyhában különleges helyet foglal el a kuglóf, egykoron vidékeinken is kihagyhatatlan részét képezte a vasárnapi ebédnek. Karlóca egyik meghatározó ételkülönlegessége, számos kisipari műhelyben készítik a mai napig. Ennélfogva a fesztivál egyik fontos pillanatát jelenti a kuglófkészítő verseny, amelynek során a szakmai zsűri a három legjobb süteményt fogja díjazni.

A fesztivál tervezett programja szerint május 27-én, pénteken 11 órai kezdettel megnyitják az amatőr festők képkiállítását az Andrej Volni utca 1A alatti épületben. Aznap a délután folyamán 18 órakor a városközpontban található sétányon a legkisebbek számára tartanak programokat.

A Kuglóffesztivált számos nagykövet is megtiszteli majd jelenlétével, ők vonattal érkeznek majd a városba. Az érkezésüket a szervezők május 28-án, szombaton 9.45-re várják a vasútállomáson. A vendégek a tervek szerint 10 és 12 óra között sétát tesznek Karlócán, egyebek mellett megtekintik a Branko Radičević teret és a város egyik látványosságának számító szökőkutat, továbbá a két templomot is, majd a Béke kápolnát, a Tájházat és a Kis borászatot is.

Ezt követően 13 órakor a tervek szerint kihirdetik az idei év legjobb kuglófját, valamint átadják az elismeréseket is. Az est folyamán, 20 órakor a Szentháromság templom kórusa ad majd koncertet.

Az esemény ideje alatt 10 és 23 óra között egész napos idegenforgalmi vásárt is tartanak, amelyen a kuglófok mellett, karlócai borokat, ajándéktárgyakat, régiségeket és kézműves termékeket állítanak majd ki.

A fesztivál során szombaton és vasárnap az érdeklődők megtekinthetnek egy népviseleti bemutatót is, régi mesterségek szerint kidolgoztt ruhadarabokat láthatunk majd, emellett a gyermekek számára műhelymunkákat szerveznek. Kórusok és együttesek lépnek fel, különféle kiállítások és más, érdekes események is várják majd a látogatókat.