2024. április 26., péntek

Diákversenyek Újvidéken

Középiskolások a tudatos vásárlás szolgálatában

Május 14-én a Svetozar Marković Gimnáziumban tizedik alkalommal tartották meg a tartományi szintű, Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás és elemzés volt.

A diákok önállóan vagy csapatban végeztek kutatást, vizsgálták mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet. A versenyzők rámutattak a törvénytelenségekre, visszaélésekre, illetve a problémák lehetséges megoldásaira.

A témát az idén is a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából közelítették meg a diákok. A verseny célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését  a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvényesítése iránt. Az idei versenyre 17 közép- és általános iskolás csapat nevezett be, Vajdaságból és Magyarországról egyaránt. A csapatok két csoportban versenyeztek: az egyikben az általános iskolások és középiskolák 1. és 2. osztályos diákjai, a másikban pedig a 3. és 4. osztályos középiskolás diákok. A zsűri (Borsos Antal, Borsos Judit, Mészáros Béla és Szórád Ferenc) döntése alapján a következő eredmények születtek:

Az első csoportban az első díj: Számít a határidő?, Szabó Szilvia, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, mentor: Tandari Emese. 2. helyezés: Akció vagy megtévesztés?, Vastag Ivett és Bukta Bernadett, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, mentor: Tandari Emese, valamint Élelmiszer-pazarlás és éhezés Magyarországon, Solymosi Bernadett és Kádár Péter Pál munkája, HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum, mentor: Ollai Julianna. A 3. díjjal kitüntetett munka címe: Hogyan hatnak ki egészségünkre a gyorsételek és a fogyasztószerek? (Kako brza hrana i proizvodi za mršavljenje utiču na naše zdravlje), Ena Pilh és Milena Nešić, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, mentor: Sanja Marković.

A második versenykategóriában az első helyezett munka címe: Hajfestékek,
Kalocsai Viktória és Török Réka, Egészségügyi Középiskola Zenta, mentor: Gere Anikó. Második helyezés: E-kereskedelem, Szekeres Dóra Lili és Asztalos Amanda, Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, mentor: Szekeres Krisztián. 3. díj: Apró, vásárlómegtévesztő trükkök (Sitni trikovi za obmanu potrošača), Ognjen Miladinov és Lenkica Jančić, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, mentor: Jelena Zeković.

A verseny szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete volt, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Fő szervező: Dr. Muhi B. Béla.

ÜZELTI TERVEZÉS, VÁLLALATVEZETÉS ISKOLAPADBAN

A május 14-én 15. alkalommal megtartott, Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságon a tanulók egy képzeletbeli vállalat vezetőjének szerepét töltötték be, önállóan vagy párban az elképzelt vállalat üzleti tervét készítették el.

Az üzleti világban való érvényesülésre, a szakmai ismeretek elsajátítására, egy vállalat létrehozására és menedzselésére való felkészülést nem lehet túl korán elkezdeni. Az üzleti tervezés az egyik legnagyobb kihívás amellyel a vállalkozó szembesül. Nehéz feladat, hiszen a jövőbe kell tekinteni, hogy egy hosszú távon működőképes és nyereséges vállalkozás létrejöjjön.

Az idei versenyre 8 csapat jelentkezett Vajdaság különböző iskoláiból, a munkákat háromtagú bizottság értékelte: Dr. Muhi B. Béla, mgr. Vujičić Sava és M. Nedić Izabella. Az eredmények a következők: első helyezés: A – V Naturalkozmetika,
Huszár Viktória és Szollár Anett, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, mentor: Kőrösi Sóti Beáta, valamint Nyomtassunk 3D-ben!, Kovács Halmai Martin, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, mentor: Szügyi Valéria. Második díj: VB stúdió üzleti terve, Végső Barbara,
Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, mentor: Mengyán Pletikosić Ildikó, valamint Kriptogárda kft, Kapitány Mária és Mészáros Lehel, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, mentor: Davidov Orsolya. A harmadik helyezés is osztott: FutureCompact kft., Fodor Noémi, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka, mentor: Rajsli Baranyi Emese, valamint Bio power kft üzleti terv, Nagy Szandra és Paróczi Júlia, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, mentor: Búrány Ágnes.

A verseny szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete volt, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Fő szervező: Dr. Muhi B. Béla.