2024. április 26., péntek

Szerbiában a buszjegy ára kétszerese az uniós átlagnak

Az autóbusz-közlekedés rendkívül jelentős a hazai gazdaság működése szempontjából és annak ellenére, hogy a legnépszerűbb közlekedési eszköz Szerbiában, a jegyárak kétszer magasabbak az uniós átlagnál – írja a Biznis i finansije. Szerbiában a tömegközlekedés helyi szinten jelentősen koncentráltabb, mint a távolsági járatok, a gyógyfürdők és a hegyvidéki helyek pedig leginkább gépkocsival vagy autóbusszal érhetők el – áll többek között abban a  kutatásban, amelyet a Versenyvédelmi Bizottság és a Világbank közösen végzett.

A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai alapján Szerbiában a buszvonalak mintegy 80 százaléka hosszabb vagy rövidebb 250, illetve 100 kilométernél. Leginkább 25–50 kilométer hosszúságúak, mivel a legtöbb város nincs közvetlenül összekapcsolva a vasútállomással, így helyi szinten az autóbusz az alapvető közlekedési eszköz. Annak ellenére, hogy Szerbiában az egy főre jutó jövedelem jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál, a nagyobb és kisebb városok közötti járatok jegyárai  csaknem kétszer többe kerülnek. A kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy Szerbiában az autóbusz-állomások átlagban 35 százalékkal magasabb árakat fizettetnek meg az utasokkal, mint mondjuk Németországban vagy Lengyelországban.

A hazai piacon mintegy 200 utasszállító vállalat működik. Mintegy 90 vállalat külföldre szállít utasokat, többségük pedig az országon belül is. A buszszállítók a nyereség legnagyobb részét a jegy eladásából valósítják meg, a buszállomások pedig az autóbuszok fogadásából, indításából, amit az utasokkal fizettetnek meg. Szerbiában 100 ezer lakosra kevesebb fuvarozó üzemel mint bármely más uniós országban, beleértve Bulgáriát és Horvátországot is. A távolsági buszjáratok kevésbé koncentráltak, mint más európai országokban, tehát több cég kezében összpontosul a forgalom. Így a 10 legnagyobb buszszállító a járatok 52 százalékát működteti, az Arive Litas és a Niš-expres pedig a 6 százalékát. Ezzel szemben a Flixbus, amely a legnagyobb utasszállító Németországban, a járatok 93 százalékát üzemelteti, hasonlóan mint a brit National Express. A tömegközlekedés Szerbiában azonban helyi szinten jelentősen koncentráltabb, vagyis kevesebb cég kezében összpontosul a forgalom. A felmérés kimutatta, hogy a járatok mintegy kétharmadát egy buszszállító működteti, függetlenül a vonal hosszától.

A kutatás adatai alapján a buszállomások 15 százaléka nem engedi meg az utasoknak, hogy magától a sofőrtől vegyék meg a jegyet. Ezenkívül az állomások 27 százaléka megtiltja az utasoknak, hogy belépjenek az autóbuszba, ha az interneten keresztül vásárolták meg a jegyet. A buszállomások illetékesei továbbá a helyzetüket kihasználva többet fizettetnek meg a velük különálló szállítókkal, ezáltal pedig a velük kapcsolatban levő cégeknek jobb piaci helyzetet teremtenek a versenytársakkal szemben.