2024. április 26., péntek

Európai jövő, orosz gázzal

Vučić: Kitartunk az önálló politikánk mellett

Szerbiának sok mindent el kell szenvednie azért, mert nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben – mondta vasárnap Aleksandar Vučić államfő a Prva televízió vendégeként. Szavai szerint „tízszer jobban élnének az emberek országunkban, ha ezt megtettük volna, de nem fogjuk, mert önálló politikát folytatunk”.

Vučić elmagyarázta, hogy jelenleg országunk nem fér hozzá az európai befektetési piacokhoz, a kölcsönök drágábbak, és ez előbb vagy utóbb a fizetéseket és a nyugdíjakat is befolyásolja.

– Mindenki azt állítja, hogy a szankciók érvényesítését készítem elő a bejelentéseimmel. Nem így van. Kitartunk a saját álláspontunk mellett ameddig csak tudunk. Nem azért, mert bármiféle hasznunk lenne abból, hogy nem vezetünk be szankciókat Oroszország ellen, hanem hogy megőrizzük az önálló politikánkat – hangsúlyozta az államfő.

Hozzátette: a szakemberek szerint így biztosítani tudjuk a földgáz hozzáférhetőbb árát, amivel milliárdokat takaríthatunk meg. A következő tárgyalásoktól el is várjuk azt, hogy az oroszok „normál” árat ajánljanak Szerbiának – mondta az államfő. Hozzátette: egyelőre az a fontos, hogy az orosz gáz eljusson országunkba. A problémamentes tranzitról pedig a bolgár miniszter is biztosított – emelte ki Vučić.

Hangsúlyozta azonban, hogy a lakosoknak tisztán kell látniuk azt is, hogy az elkötelezettségünkkel több milliárdot veszítünk az európai piacon, nem beszélve azokról a közvetlen befektetésekről, amelyek a szankciók megtagadása miatt nem érkeznek az országba. Példaként azt a hét amerikai produkciós házat említette, amelyek emiatt nem forgatnak filmet országunkban.

Az államfő a beszélgetés folyamán többször is „álszentnek” nevezte a nyugati országokat, mert „meggátolják Szerbiát abban, hogy megvédje területe integritását, ugyanakkor kiállnak Ukrajna területi egysége mellett”. Szerbia ezért önálló politikát folytat, amellyel „megvédi polgárait és gyermekeit a háborútól” – erősítette meg Vučić az álláspontját. Hozzátette: ennek ellenére jó tárgyalásokra számít az ország európai jövőjét illetően.

Az államfő újságírói kérdésre kitért a villanyáram drágítására is. Hangsúlyozta, hogy a drágulás elkerülhetetlen, de erre egyelőre nem kerül sor. A 30 százalékos áremelés ugyanis 20 százalékos inflációt idézne elő, amit nem viselnének el sem a lakosok, sem pedig a gazdaság – mondta Vučić, akinek május 31-éig esküt kell tennie az új államelnöki mandátum teljesítésére.

Még mindig kérdéses azonban, hogy az ünnepélyes beiktatást a régi vagy az új parlament előtt teszi meg. A képviselőház összetételéről ugyanis még mindig tárgyalnak, és az államfő még azt is mérlegeli, hogy kiket bízzon meg az új kormány megalapításával.