2024. április 26., péntek

Jövő héten Májusi Játékok

Május 16-a és 20-a között tartják meg az óbecsei Városi Színházban a 64. Májusi Játékokat. A gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiváljára az idén 25 előadás jelentkezett Szerbiából, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából, ezek közül öt gyermek- és öt ifjúsági előadást válogattak be a versenyprogramba. A közönség ezúttal két magyar nyelvű előadást láthat, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad színjátszói mindkét kategóriában színpadra lépnek. A gyermekelőadások kategóriájában a John Peoplefox kápitány című előadást, míg az ifjúsági kategóriában a Tenger a lélekben című darabot mutatják be. Mindkét színdarabot május 18-án nézhetik meg az érdeklődők.

– A Diákszínpad a Májusi Játékokon már szinte otthon érzi magát, mégis nagy öröm volt, amikor kiderült, hogy az idén két előadásunk is bekerült a fesztivál szelekciójába. Ez óriási felelősség is, hiszen bizonyítanunk kell majd, hogy valóban kiérdemelt ez a megtiszteltetés. Mindkét előadásunk úgymond bejáródott már a közönség előtt, így már csak az izgalmas várakozás maradt hátra az óbecsei szereplésig – nyilatkozott Figura Terézia, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad vezetője.

A gyermekelőadások kategóriájában színpadra lép még a čačaki Művelődési Ház Színjátszó Műhelye a John Peoplefox kápitány (Kapetanica Džun Piplfoks) című előadásával, a Smederevska Palanka-i Abrašević Kulturális Művelődési Egyesület keretein belül működő Medenjaci Drámastúdió a Hamupipőke Csodaországban (Pepeljuga u zemlji čuda) című darabbal, az óbecsei Városi Színház Gyermek Drámastúdiója Az utolsó sakkig (Do poslednjeg šaha) elnevezésű produkcióval és az újvidéki Foxy Tánc- és Előadóművészeti Iskola a Felhajtás az űrben (Frka u svemiru) című előadásával. Az ifjúsági kategória versenyprogramjába sikeresen bejutott a kúlai Kulturális Központ Hét (Sedam) című előadása, a kruševaci Kulturociklin Übü király (Kralj Ibi) című színjátéka, a tuzlai (Bosznia-Hercegovina) Sv. Franjo Katolikus Iskolaközpont Általános Gimnázium drámatagozatának Királyok és lovasok (Kraljevi i konjušari) című előadása, valamint a prijepoljei Művelődési Ház Amatőr Színház Ifjúsági Színpadának Peron holnapra (Peron za sutra) című színdarabja.