2024. április 26., péntek

Ukrajna bizonytalan a következő Eurovíziós helyszínt illetően

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált Ukrajna nyerte. A Kalush Orchestra 631 pontot zsebelt be, a legtöbbet a közönségtől kapta, így maga mögé utasította a végig első helyezett Nagy-Britanniát, de a nagy esélyes Spanyolországot is. A győzelemmel nem csak az elismerés jár, hanem az is, hogy a következő évben saját országában rendezheti meg a dalfesztivált.

Azonban az Ukrajnában dúló háború miatt egyelőre bizonytalan, hol tartják meg a versenyt.

– Bátorságunk ámulatba ejtette a világot, zenénk pedig meghódította Európát – írta a győzelem után Facebook oldalára Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyben gratulált az ukrán együttesnek, és köszönetet mondott mindenkinek, aki az országa versenyzőjére szavazott. Azzal kapcsolatban, hogy hol tartják majd a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, elmondta: Mariupolban.

– Egy szabad, békés, felújított Mariupolban – fogalmazott Zelenszkij.

Politikai üzenetek nem megengedettek az Eurovízión, de a szervezők bejelentették, hogy megértik az Ukrajnával kapcsolatos mély érzelmeket, és az ország támogatásának minden megnyilvánulását inkább humanitáriusnak, mint politikainak tekintik.

Ukrajna a negyedik helyen állt az országok szakmai zsűrijének szavazata után, azonban a közönségtől a legmagasabb pontszámot kapta, így 631 ponttal az első helyre ugrott.

Ez már a harmadik győzelme az országnak az Eurovíziós Dalfesztiválon.