2024. április 26., péntek

Halálos áldozata is van az Odesszát ért mai támadásnak

Eljutottak az ukrajnai frontvonalra az első amerikai M777-es vontatott tarackok, az ukrán haderő már az orosz állásokat támadja velük Donbasz térségében – írja a Twitteren Ilja Ponomarenkó, a Kyiv Independent haditudósítója.

Tegnap felvételek is kiszivárogtak arról, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália által biztosított vontatott tarackok Odesszában vannak.

Orosz források arról adtak hírt, hogy az orosz fegyveres erők az éjjel az M777-esek tárolásához és kezelő / kiképzőszemélyzet által használt épületeket támadták hiperszonikus fegyverekkel.

Legalább egy ember meghalt és öten megsebesültek a dél-ukrajnai Odesszát keddre virradóra ért orosz rakétatámadásokban - közölte az ukrán hadsereg déli műveleti parancsnoksága a Facebookon.

Légiharcban életét vesztette Ihor Bedzaj, az ukrán haditengerészet légi harcászati egységének helyettes vezetője – írja Twitteren Ilja Ponomarenkó, a Kyiv Independent hadi tudósítója.

Nem megerősített információk szerint Bedzaj ezredes egy helikopteres támadást vezetett az oroszok által megszállt Kígyó-sziget ellen, amikor gépét lelőtte az orosz légvédelem.

A Kígyó-sziget körül heves harcok voltak az elmúlt napokban, az orosz haderő több őrnaszádot, légvédelmi eszközt és helikoptert vesztett a térségben, miközben az ukrán haderő drónokat, helikoptereket vesztett.

Három darab Kindzsal típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki az orosz haderő az ukrajnai Odesszára éjszaka – jelenti több ukrán hírforrás. Ez a második regisztrált eset, hogy az orosz haderő hiperszonikus rakétákat lő ki ukrajnai célpontokra, korábban egy lőszerraktárat semmisítettek meg egy Kindzsal rakétával. Ukrán források azt állítják, hogy az oroszok civil „turisztikai” célpontokat lőttek, összesen öt épületet megsemmisítve, köztük egy bevásárlóközpontot. Oroszbarát források szerint a rakéták azokat az épületeket találták el, melyekben az amerikai M777-es vontatott tarackok kezelőszemélyzete és az őket kiképző szakemberek tartózkodtak. Odesszát épp akkor bombázták az oroszok, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is a városban tartózkodott, arról nincs információ még, hogy ez éppen az ukránok által jelentett hiperszonikus támadás idején valósult volna meg.