2024. április 26., péntek

A győzelem napjára emlékeztek

A második világháborúban a fasizmus felett aratott győzelem napjáról tegnap második alkalommal emlékeztek meg Nagykikindán az 1912. és 1920. közötti szerbiai harcosok leszármazottai szövetségének városi igazgatósága szervezésében a Halhatatlan ezred város főterén tett sétájával. A felvonuláson részt vettek a háborús rokkantak, a veterán szervezetek képviselői, a veteránok leszármazottai, orosz delegációk, akik a felmenőik fényképeivel sétáltak. A nagykikindai Halhatatlan ezred oszlopának élén a Proka S Plavi osztag földerítői, valamint az Éjszakai farkasok motorosklub tagjai álltak, akik transzparenst is vittek.
Először a belvárosi Tuga emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit, majd a Fasizmus áldozatainak emlékművénél, valamint a Városháza aulájában a Dragutin Ristić dandártábornok emléktáblájánál, ahol a felvonulás be is fejeződött. Ezt követően a városháza előtti téren kulturális és művelődési műsort szerveztek, amelyen fellépett az újvidéki Zvuci sa kamena énekegyüttes, valamint a nagykikindai ADZNM Gusle tagjai.

A Halhatatlan ezred sétát azért szervezik, hogy megőrizzék mindazoknak az emlékét, akik életüket adták az 1912-től 1999-ig tartó felszabadító és védelmi háborúkban, és ezzel is hozzájárulnak a történelem átformálására tett kísérletek elleni küzdelemhez, hangsúlyozták az 1912. és 1920. közötti szerbiai harcosok leszármazottai szövetségének nagykikindai városi elnökségének tagjai.