2024. május 5., vasárnap

A Halhatatlan ezred Belgrádban

Belgrádban megrendezésre került a Halhatatlan ezred elnevezésű megmozdulás, amelyen a résztvevők üzenetükben kifejtették, hogy „Szerbia és Oroszország mindenkoron a történelem jó oldalán álltak" – írja az N1 hírportál.

A felvonuláson részt vett többek között Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi orosz nagykövet, Nenad Popović tárcanélküli miniszter és Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója is.

A helyszíni tudósítások szerint az egybegyűltek az orosz nagykövetet „Ura", „Éljen Oroszország" és „Éljen Putyin" felkiálltásokkal üdvözölték.

Nenad Popović kijelentette, hogy Szerbia és Oroszország mindenkoron a történelem jó oldalán álltak. Hozzátette, hogy a mai napon hetvenhét évvel ezelőtt tette le a fegyvert Németország és a 20. század legnagyobb győzelmére emlékezünk.

– A nagyszüleink győzedelmeskedtek ebben a háborúban vállvetve az orosz barátainkkal – mondta Popović.

Hozzátette, hogy napjaink generációjának feladata minden politikai erejével védeni az ország legnagyobb értékeit: a szabadságot és a függetlenséget.

A felvonulás a Vuk Karadžić szobrától indult az Újtemető felé, majd a Belgrád felszabadítói emlékműnél ért véget. A felvonulók az első sorban Halhatatlan ezred Belgrád feliratú transzparenst vittek, valamint Putyin kartonból készült alakja is megjelent és egy nagyméretű Z betű is.

A felvonulók között többen is a második világháborúban elesett őseik arcképét vitték magukkal.