2024. április 25., csütörtök

Rozsda eszi a kompot

Meg lehetne menteni a bátkai kompot, de nincs rá pénz

Közel két évvel ezelőtt még arról cikkeztünk napilapunkban, hogy meg lehet menteni a bátkai kompot, turisztikai célokra fel lehetne használni. A Tisza bácskai és bánáti oldala között tilos a folyón keresztül drótkötelet kifeszíteni, ugyanis nemzetközi hajóútnak számít a szőke folyó. Jelen pillanatban az önkormányzatnak nincs több millió dinárja, hogy elvégezzék a kompon szükséges és igen költséges felújítási, karbantartási munkálatokat. Egyelőre sorsára van hagyva az egykor a Tisza két partja között rendszeresen közlekedő vízi jármű, amelyről a mezei szarkák már jószerével leszereltek és elvittek mindent, ami mozdítható volt.

A Zentához tartozó Bátka nevű határrész a Tisza szabályozásakor a bánsági oldalra került. A területen több mint 300 hektár jó minőségű termőföld található, zömében zentai tulajdonban. Még nem is olyan régen több mint félszáz család művelt ott kisebb-nagyobb gyümölcsöst, az eltelt évtizedek során azonban sokan felhagytak a bátkai kertészkedéssel, gyümölcstermesztéssel.

Legutóbb éppen húsz évvel ezelőtt, 2002. májusban, a szokásos műszaki vizsga után az illetékesek nem adták meg az engedélyt a komp további használatára. Műszakilag nem találták alkalmasnak az utas- és teherszállításra. A bátkai földekhez, gyümölcsösökhöz vezető út így jelentősen meghosszabbodott, a tulajdonosoknak a tiszai hídon kellett átkelniük, majd Tiszaszentmiklóson át több mint húsz kilométert autózniuk. A Tisza bánáti töltésén is el lehet jutni Bátkába, de csak kétkerekű járművel.

A zentai volt földműves-szövetkezet tulajdonát képező kompot ekkor, két évtizeddel ezelőtt 57 ezer dinárért vásárolta meg a községi önkormányzat, majd felújítás és engedélyezés után 2005-ben újra járhatott a bátkai komp, amire hatéves engedélyt adott a hatóság. Nem telt el hosszú idő, és újra leállt a komp, amely most is ott rozsdásodik a bácskai oldalon kikötve.

Molnár Csikós Zsolt, a zentai mezőőrszolgálat koordinátora a Tisza Mentőcsapattal karöltve magas vízállásnál a partra vontatta a szebb napokat látott bátkai kompot.

– Amit tudtunk, megtettük a komp megmentése érdekében, de jelenleg semmi biztatót nem mondhatunk a vízi jármű sorsáról. A felújítás több millió dinárba kerülne, a turisztikai célú vízre bocsátása és forgalomba állítása is bizonytalan. Hasonló komppal más folyó menti települések is rendelkeznek. Volt szerencsém látni, hogy a forgalomból kivont kompot közterületen, parkban állították fel, kifestették, virágokkal díszítették és közszemlére tették. Végső soron a községben ez is közlekedéstörténeti emlékünk, amelyre már nincs igény, és az üzemeltetés feltételei is túl költségesek ahhoz, hogy újra a folyón közlekedjen, ezért más funkciót kell a közösségünknek találnia a komp megőrzésére. Azt mégsem hagyhatjuk, hogy a rozsda eméssze fel – mondta Zsolt a komp várható sorsával kapcsolatban.