2024. április 26., péntek

Nem öntik aszfaltba a fákat

Javában folyik a parkolófelújítás a Felszabadulás sugárút mentén

A munkálatok a pravoszláv húsvéti ünnepek után kezdődtek meg, a korábbi tapasztalat szerint a munka két és fél hónapig tart majd. Ezt a jóslatot támasztja alá az újvidéki parkolási díjak megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat közleménye is, amely szerint a rekonstrukció elvégzésére megszabott határidő 90 nap.

A sugárút páros oldalán dolgoznak a Put Invest vállalat munkásai, az I. Péter király sugárút és az Újvidéki Vásár utca közötti szakaszt rekonstruálják, összességében 125 parkolóhelyet. Ezek közül 7 lesz kijelölve mozgáskorlátozott személyek számára.

A vasútállomás és az I. Péter király sugárút közötti részt, akárcsak a tartományi rendőrség épülete előtti részeket már évekkel ezelőtt rekonstruálták, 480 parkolóhelyet újítottak fel. Akkor is és most is szembetűnő volt, hogy az út menti fákat beöntik aszfalttal, ellehetetlenítve azok tápanyagfelvételét.

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Később kiderült, hogy az új munkamódszerek ezt így követelik meg, a teljes aszfaltozás után ugyanis a fák körül, hihetetlen zaj kíséretében körfűrésszel kivágják, majd hatalmas, munkagépre szerelt légkalapáccsal feltörik a friss aszfaltot, és eltávolítják azt. Valószínűleg így olcsóbb a munka, mint ha a parkolóhelyeket egyenként aszfaltoznák újra. A közvállalatból a polgárok türelmét és megértését kérik.