2024. április 26., péntek

Környezettudatos nevelés

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a természeti katasztrófákról tartott előadást Magyarcsernyén és Tóbán

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas képzést szervezett a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola és a tóbai kihelyezett tagozat első, második, harmadik és negyedik osztályos tanulói számára.

A kisdiákok mindkét helyszínen Bakos Kingától, a Caritas tagjától egy előadást hallgathattak meg a természeti katasztrófákról, az árvizekről, a tűzesetekről, a földrengésekről és a viharokról, azok megelőzéséről, valamint a váratlan események elleni védekezés fontosságáról. Ennek kapcsán Halmai Tibor, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója kiemelte, hogy számukra fontos a környezettudatos nevelés.

- Ami a környezettudatos nevelésre vonatkozó programunkat illeti, több iskolával is együttműködünk. Az előadásokat mindig az alsósok számára szervezzük, interaktív módon, ami azt jelenti, hogy őket is bevonjuk a folyamatba, valamint plakátokat, kifestősöket, társasjátékokat is ajándékozunk nekik. A gyermekek ezeket szeretik, ezáltal tanulnak, és élményekkel is gazdagodnak – mesélte Halmai Tibor.

Azzal, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola bekapcsolódott a programba, jogosultságot szerzett arra, hogy megközelítőleg 60.000 dinár értékben berendezze, illetve felújítsa az iskolaudvart, mesélte Lőrik Dóra, az iskola igazgatónője.

- Iskolánk nagyon hálás a Nagybecskereki Püspökségi Caritas támogatásáért. A tanulók és a tanítók, tanárok igényeit felmérve, úgy döntöttünk, hogy az iskolaudvarba rendelünk egy kerti asztalt és két padot, amely nyitott tanteremként fog funkcionálni, így tarthatunk órákat a szabadban is. A keretbe belefért még néhány új kertészeti eszköz megvásárlása is, locsolók, vödrök, ásó és talicska, ezekkel az eszközökkel az iskolaudvart is szépíthetjük. A földrajztanárnőnk, Gavrić Jelena már ki is használta az alkalmat, hozott egy különleges virágmagot, és az alsósokkal, valamint az új kertészeti eszközöket felhasználásával, elültették a magokat az iskola kiskertjébe. A munkaakcióban sokat segített még Miku Mónika szerb szakos tanárnőnk és Deák Ildikó, a biológia és kémia szakos tanárnőnk – zárta gondolatait az igazgatónő.