2024. április 26., péntek

Élesszük fel hagyományainkat!

Májusfákat állítottak Magyarcsernyén

Magyarcsernyén a májusfaállítás több évtizedes hagyománnyal rendelkezett. Míg más helyeken az „igazi" tavasz köszöntése miatt, vagy közösségépítés céljából, vagy a férfiak udvarlási szándékból állítottak májusfát, addig Magyarcsernyén a nagykorúsággal, illetve a regrutasággal, katonakötelességgel fonódott össze ez a tradíció.

Néhány évvel ezelőtt itt még minden ház előtt állítottak májusfát, az abban az évben nagykorúságukat ünneplő fiúk és lányok, ahol gyermekek, ők maguk vagy házasulandók laktak, de szinte mindenhol, ahol csak igény mutatkozott rá.

Két héttel később felújították azokat, ahol a „regruták" laktak, egy borosüveg is került a fára. Másnap ünnepélyes keretek között, zenészek kíséretében, elbontották mindegyiket, majd a „regruta" házába betértek egy kisebb mulatozásra. Este bált is szerveztek a fiatalok, ahol közösen a szüleikkel és meghívott vendégeikkel ünnepelték nagykorúságukat.

De az utóbbi években a divattá vált 18. születésnapok megszervezése és talán a világjárvány miatt egy kissé megkopott ez a szokás.
Idén hat fiatal édesanya: Bugyi Anita, Sijuk Csilla, Bugyi Dóra, Táncos Renáta, Bacsik Lőrinc Natália és Sörös Andrea, – akik szintén részesei voltak ennek a hagyománynak – úgy döntött, hogy megpróbálja újjáéleszteni ezt a szokást, ha nem is teljes egészében, de legalább a májusfaállítást.

Sijuk Csilla ötletgazdaként beszélt megmozdulásukról.

– A múlt év a járványhelyzet miatt mindenkinek nagyon nehéz volt, így a játszótéren pattant ki belőlem az az ötlet, hogy jó lenne ezeket a májusi szokásokat valamilyen formában visszahozni, legalább a májusfaállítást, de tavaly kevesebben voltunk, így csak néhány fa lett feldíszítve. Idén szervezettebben dolgoztunk, így majdnem hetven gyermek és három házasulandó fiatal számára készítettük el a szalagfüzéreket – mesélte az édesanya.

– Mi nagy örömmel készültünk, nekünk annak idején egy óriási élmény volt az egész rendezvénysorozat, és szeretném, ha a gyermekeink is továbbvinnék ezt a hagyományt – mesélte Táncos Renáta.

Bugyi Anita kiemelte, hogy megmozdulásuk gyermekkorának szép pillanatait idézte fel, és nagyon sajnálná, ha az ő gyermekei ezt a szokást nem ismernék, vagy nem tudnák tovább vinni.