2024. április 26., péntek

Megalakult az új magyar Országgyűlés

Áder arra biztatta a képviselőket, hogy mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére

Letették esküjüket az április 3-i parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők tegnap Budapesten az Országgyűlésben. Ezzel megalakult az új összetételű magyar parlament, a 2018-ban hivatal lépett Orbán-kormány megbízatása pedig megszűnt, tegnaptól ügyvezetőként folytatja a munkáját.

A történelmi zászlók előtt tették le az esküt tegnap Budapesten a magyar parlament tagjai, akiket április 3-án választottak meg tisztségükre. Az ellenzéki Demokratikus Koalíció (DK) képviselői csak a mandátumigazolás és az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, utána azonnal távoztak. A szintén ellenzéki Momentum képviselői is elhagyták az eskütétel után a helyszínt.

Áder János államfő (középen) az Országgyűlés alakuló ülésén (Fotó:  MTI)

Áder János államfő (középen) az Országgyűlés alakuló ülésén (Fotó: MTI)

A jelenlévők előzőleg közösen elénekelték a himnuszt, majd ezután Áder János államfő megnyitotta az Országgyűlés alakuló ülését. Köszöntötte a képviselőket és a 11 nemzetiségi szószólót, egyúttal bejelentette a megbízólevelek átvételét.

Beszédében Áder arra biztatta a képviselőket, hogy a következő években mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra és a közös sikerekre. De mondjanak nemet az öncélú, rövidlátó politikára, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre és a hazugságra, a kettős mérce alkalmazására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a demagógiára, a jellemtelenségre, elvtelenségre s az alpári beszédre!

Az államfő leszögezte: a választók április 3-ai döntése megkérdőjelezhetetlen, azt mindenkinek tiszteletben kell tartania, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll. Bejelentette: azt javasolja, hogy a parlament Orbán Viktort válassza meg miniszterelnöknek. Emlékeztetett: múlt pénteki megbeszélésükön az új kormány megalakítására felkérte a jelenlegi miniszterelnököt, és ő a felkérést elfogadta.

Áder szerint az új Országgyűlésnek és az új kormánynak minden korábbi sikeres válságkezelési tapasztalatára szüksége lesz, hogy a „világgazdaság háborgó tengerén Magyarország hajóját jó irányba kormányozza”. Ezzel összefüggésben figyelmeztetett: nehéz évek várnak az országra, hiszen a koronavírus-járvány még itt van, s úgy tűnik, az orosz–ukrán háború elhúzódik, ráadásul egy gazdasági válság „készül ránk rúgni az ajtót”. Éppen ezért azt tanácsolta, hogy „nyújtson kezet egymásnak minden jóakaratú ember, akinek fontos Magyarország és a magyar nemzet gyarapodása.”

Az államfő ezt követően felkérte a 86 éves Turi-Kovács Béla fideszes képviselőt a korelnöki tisztség ellátására, illetve az alakuló ülés vezetésére. A korelnök köszöntőjében kijelentette: a választáson a polgárok arra szavaztak, hogy a 12 éve elkezdett és „az ellenzék által annyit gúnyolt” nemzeti együttműködés rendszerét (NER) folytatni kell. Világosan állást foglaltak arról is, hogy Magyarország a háborút elutasítja és a béke pártján áll – mondta. Szerinte ez a két gondolat a legfontosabb, mert a NER továbbépítése megadja a lehetőséget a családok védelmére és a nemzetmentő program folytatására.

A 199 tagú parlamentben a választási győztes Fidesznek 117, a vele szövetséges KDNP-nek 18, az ellenzék padsoraiban helyet foglaló DK-nak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek egyaránt 10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, Hadházy Ákos függetlenként dolgozik majd.

Házelnökké ismét a fideszes Kövér Lászlót választották a tegnapi alakuló ülésen, és ő a szavazás után kijelentette: Magyarország ma egy erős, emelkedő pályán mozgó, tekintéllyel bíró ország, amely minden polgárának élhető otthont biztosít, és amelyet Európában senki nem hagyhat számításon kívül. Figyelmeztetett ugyanakkor a pénzügyi-gazdasági válság, az illegális migráció, a világjárvány és az Ukrajnába dúló háború veszélyeire.

A parlament 199 tagjának eskütétele, köztük Orbán Viktor miniszterelnök (jobbról a harmadik az első sorban) – MTI-fotó

A parlament 199 tagjának eskütétele, köztük Orbán Viktor miniszterelnök (jobbról a harmadik az első sorban) – MTI-fotó