2024. április 19., péntek

A kultúra énekes őrei

A magyarországi Szent Efrém Férfikar lépett fel a szabadkai Zsinagógában, a VM4K szervezésében

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök este megkezdte az idei koncertszezonját. A rendezvényre a szabadkai Zsinagógában került sor, ahol a magyarországi Szent Efrém Férfikar lépett fel. A műsoron egyebek közt Liszt, Kodály és Bartók művei is szerepeltek. A hangverseny kapcsán Bubnó Tamással, a Szent Efrém Férfikar alapítójával, művészeti vezetőjével beszélgettünk:

– Nagyon szeretem ezt a formációt, ezt a kórust. Húsz évvel ezelőtt, 2002-ben alapítottam meg, akkor még nem mindegyik mostani tag énekelt benne, hiszen egyesek még gyerekek voltak. Ebben a felállásban, mint hivatásos együttes, hat éve működünk. Addigra a Szent Efrém Férfikar kivívott magának bizonyos fokú népszerűséget világszerte. Az ún. bizánci zenei világban sokan tudnak rólunk, Görögországban, Romániában és itt, Szerbiában is ismerik a Szent Efrém Férfikart, ami nekünk nagy megtiszteltetés. Az énekkar nevét az egyik pap barátom adta, Szír Szent Efrémet a Szentlélek hárfájának is nevezik, és azt valljuk, hogy mindig Szent Efrémhez méltóan kell énekelnünk – mondta a lapunknak Bubnó Tamás, akit a repertoárjuk sokszínűségéről is kérdeztük.

– Azt szoktuk mondani, hogy több arcunk is van, egyik a bizánci, a keleti egyház csodálatos gazdagságú énektárháza felé fordul, de különös tekintettel vagyunk a nagy magyar zeneszerzőkre is, például Lisztre, Kodályra és Bartókra. Mindhárman a férfikari munkásságukat illetően is nagyon jelentősek voltak. A világon egyedülálló férfikari repertoárt írtak meg, összesen csaknem százat. Számunkra külön öröm, hogy ezeket magyar és latin nyelven is meg tudjuk szólaltatni – hallottuk a művészeti vezetőtől.

A Szent Efrém Férfikar a Zsinagógában (Fotó: Molnár Edvárd)

A Szent Efrém Férfikar a Zsinagógában (Fotó: Molnár Edvárd)

A Szent Efrém Férfikar tagjai maguk is írnak dalokat, ezekre is hallhattunk példát a koncerten:

– Mindkét fiam énekel a karban és a mások is vannak, akiket kicsi koruk óta tanítottam. Nagy öröm a számomra, hogy több tanítványommal is, most már kollégákként járjuk együtt a világot. Több mint harminc országban léptünk fel, mindenfelé visszük a magyar és a bizánci kultúra csodálatos szépségét. Csaknem tíz évvel ezelőtt itt Szabadkán is énekeltünk, a kertvárosi templomban. Akkor Szakály József atya megmutatta a Zsinagógát – amely még korántsem nézett ki így –, és azt mondta, fel lesz újítva. Ez a Zsinagóga most egy csoda, a belső tere is, annyira jó benne énekelni, hogy világviszonylatban is a kedvenc helyeink közé került. Merem remélni, hogy máskor is felléphetünk itt, egy ilyen akusztikájú terem kihagyhatatlan – mondta Bubnó Tamás.

A közönség vastapssal jutalmazott minden egyes dalt.