2024. április 26., péntek

Eredmények a válság kellős közepén

A múlt évre vonatkozó zárszámadásokkal, munkajelentésekkel, művelődési és oktatási intézményeket érintő kérdésekkel foglalkozott az MNT

Pénteki harmincadik rendes ülésén, melyen 28 tanácstag volt jelen, a Magyar Nemzeti Tanács a magyar médiaházak beszámolóit is megvitatta és elfogadta, így a Magyar Szó napilapét is.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2021-es munkajelentésében és zárszámadásában a szerkesztőségi fejlesztési tervek megvalósításáról, a Forum Nyomda jelentéséről, a Jó Pajtás és Képes Ifjúság szerkesztési elveiről is szó van, lapterjesztési adatokat közöl. Ökrész Rozália, a lapkiadó vállalat igazgatója elmondta, a 2021-es évben a munkát jelentősen nehezítette a pandémia, még mindig meghatározóak voltak a kimaradások, a dolgozók kiesése a munkamenetből, a járvány mégsem lehetetlenítette el a szerkesztőség, a nyomda és az ügyviteli osztály működését. Az újságírók és olvasók közötti találkozók közül sok elmaradt, a Vajdaság Tóthfaluba költözik szabadtéri panelvita-találkozót azonban sikerült megtartani. Ezen bemutatták a Magyar Szó kiadványait, az újságírást, a kisebbségi létet, kiadói tevékenységet érintő panelvitákat tartottak, valamennyi beszélgetés az összetartozás jegyében folyt. Tavaly, a napilap megjelenésének 77. évében, 305 alkalommal került az újság az olvasó elé, s Ökrész Rozália megállapítása szerint egy szemmel láthatóan jól működő, egységes rendszerré forrt össze a nyomtatott kiadás és az időközben felerősített online megjelenés. Magas szinten láttuk el feladatunkat, pontosan, naprakészen tájékoztattunk, értékelte.

Jól működő, egységes rendszerré forrt össze a nyomtatott kiadás és az időközben felerősített online megjelenés – értékelte egyebek között Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója a múlt évet összegző beszámolójában (Molnár Edvárd Felvétele)

Jól működő, egységes rendszerré forrt össze a nyomtatott kiadás és az időközben felerősített online megjelenés – értékelte egyebek között Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója a múlt évet összegző beszámolójában (Molnár Edvárd Felvétele)

– A Magyar Szó Online fontos eszközévé vált az olyan friss, gyors hírek közlésének, amelyek csak egy ideig számíthattak az olvasók érdeklődésére, s a nyomtatott számba esetleg már be sem kerültek, de nagy szerepe van a szülőföld iránt érdeklődő, ideiglenesen vagy tartósan külföldön élő olvasók elérése szempontjából is. Nem volt könnyű helyzetben a cég az időközben beállt árváltozások miatt. A teljes nyomdaipar a papír világpiaci árának ugrásszerű növekedésével szembesült. Az újságpapír ára duplájára emelkedett, de a teherszállítás is akadályokba ütközött, a szállítási idő meghosszabbodott, két-három hét helyett ugyanennyi hónapba telik a papírszállítás. Ennek ellenére helytállt a nyomda, növekedett a megrendelők száma is, minden határidőn belül elkészült, felújítások is történtek. Folytatódtak a munkálatok a városközponti nyomda telepi részlegébe történő kiköltöztetésén – számolt be Ökrész Rozália, majd hozzátette, a nyomda távozását követően a Magyar Szó székházában iskoláskor előtti intézmény, sajtó- és nyomdamúzeum, irodalmi kávéház és közösségi tér, konferenciaterem nyílhat.

KÉTSZÁZALÉKOS PLUSZ

A múlt évben 382,3 millió dinár összbevételt tervezett a cég, 382,2 millió dináros teljes ráfordítással, végül 390 millió dinár valósult meg, vagyis sikerült két százalékkal meghaladni a költségvetési terveket. Pozitív gazdasági évet zárt tehát a cég a felelősségteljes ügyvitelnek köszönhetően, zárta beszámolóját az igazgató. Tartalmában is megújult a lap, ezért dicséret illeti, hiszen meglehetősen nehéz egy ilyen gazdasági helyzetben működni, tette hozzá Hajnal Jenő MNT-elnök a jelentésről való szavazás előtt.

A JUBILEUM JEGYÉBEN

László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója közölte, 52 héten át jelent meg a hetilap, a Covid–19 által részben meghatározott hetek voltak ezek, melyeket a kollégák egészségének megőrzése határozott meg, olykor távmunkával kellett megoldani a lapkészítést. A hetilap nyomtatott kiadásának mutatói 2020-hoz képest másfél százalékkal javultak, ami biztató tényezőnek számít egy olyan világban, amelyben a nyomtatott sajtótermékeknek folyamatosan nagy nehézségekkel kell szembenézniük. Az internetes platformot erősítették, belső szoftverfejlesztést is elvégeztek, a lapterjesztési adatokat minőségibb módon kezelik, jobb rálátással a statisztikai adatokra a lapeladással kapcsolatban. A fennállás 75. évfordulójának jegyében telt a 2021-es év a Hét Napnál. Jubileumi írások, megemlékezések közlésében, régi Hét Nap-os kollégák megszólításában és több kiadványban valósultak meg a jubileum megünneplésének elképzelései. Két fontos díjban is részesült a hetilap, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete Média-díjban részesítette a lapot, de a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat is megkapták. A jubileumi gálaműsort, a járványhelyzet enyhülésekor, szeptemberben tartották meg, számolt be az igazgató. A Hét Nap 43,5 millió dinár bevétellel, 40,3 millió dináros kiadással működött tavaly, fűzte hozzá László Edit.

DIGITALIZÁCIÓ, KATALOGIZÁLÁS

A 2021-es költségvetés független könyvvizsgálói jelentésének elfogadásával indult egyébként a tanács ülése, melyet az illetékes emberi jogi minisztérium elé terjesztenek. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Ellenőrző Bizottsága tagcseréjének véleményezését is elfogadták, az intézmény múlt évre vonatkozó munkajelentésének és zárszámadásának megvitatása is megtörtént. Gondi Martina igazgató a digitalizáció jelentőségére fektette a hangsúlyt beszámolójában. A katalogizált könyvek számát jelentősen megnövelték 2021-ben az újvidéki Magyar Tanszékről érkezett gyakornoki segítséggel. Hangsúlyozta az anyaországi támogatás jelentőségét, a vajdasági magyar digitális adattár frissítése ebből a forrásból és az MNT támogatásával zajlott le.

TÖBBMŰFAJÚSÁG ÉS NEMI EGYENLŐSÉG

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet tavalyi munkajelentéséből és zárszámadásából kiderült, hogy a magyar–szerb középszótár készítésén dolgoztak, új kiadványok jelentek meg, fiatal szerzők bekapcsolását is előtérbe helyezték. Az intézet tevékenységét ifj. Virág Gábor igazgató ismertette, a pandémia megpecsételte a tevékenységüket, értékelte, de a kiadói terveket sikerült teljesíteni, s a virtuális térben is növelte a szerepét a kiadó. A többműfajúság, a nemi egyenlőség elveit követték. Megjelent a Vajdasági Ládafia segédtankönyv a felsős általános iskolások hiánypótló olvasmányaként. 41 millió dinárt költöttek, a 2022-es évre 16 milliós többletet hoztak át, hangzott el.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

BESZÁMOLÓK, ISKOLASZÉKI KÉRDÉSEK

A tanács további vajdasági magyar intézmények 2021-es jelentéseit is megvitatta és elfogadta, köztük a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Zentai Történelmi Levéltár, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány és különböző helységekben működő könyvtárak beszámolóit és egyes intézmények 2022-es pénzügyi terveit is. A birkózóakadémia működése, értelme, magyar gyerekek szolgálata kapcsán Kucsera Géza (Magyar Mozgalom) fogalmazott meg kritikát, szerinte a jelentésből mindez nem világlik ki. Ternovácz István és dr. Mészáros Zoltán (Magyar Összefogás) véleménye szerint időt kell adni az akadémiának, nem várta senki, hogy hónapok alatt csoda szülessen. Hajnal azzal zárta le a vitát, hogy a jelentés valóban hiányos, s minden felszólalóban a pozitív hozzáállást vélte felfedezni, a jövőben részletesebb beszámolóra lesz szükség.

A folytatásban iskoláskor előtti intézmények, általános- és középiskolák igazgatóválasztási eljárásáról, iskolaszéki tagcseréjének eljárásáról, tankönyvek előzetes jóváhagyásáról döntött a Végrehajtó Bizottság döntésének jóváhagyásával az MNT. Művelődési intézmények igazgatóbizottsági tagcseréiről, de kulturális és tájékoztatási pályázatokról is szó volt az ülésen. Zombori, titeli, szabadkai utcaneveket tartalmazó javaslatok is a tanács elé kerültek elfogadásra.