2024. április 26., péntek

Magyar–horvát rekord született

Szijjártó példaértékűnek tartja a két ország kisebbségvédelmi együttműködését

„Számunkra nem kérdés, hogy úgy fizetünk az orosz gázért, hogy az megérkezzen” – hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Zágrábban, a Gordan Grlić-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzáfűzte egyúttal, hogy az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés, a kormánynak pedig kötelessége, hogy garantálja a biztonságot.

Szerinte Magyarország elvégezte a házi feladatát, ám azt is látni kell, hogyha nem lesznek új földgázforrások, sem új szállítási útvonalak, marad az oroszországi földgáz szerepe Közép-Európában, sőt egész Európa ellátásában. Rámutatott arra is, hogy jelentős infrastrukturális beruházások nélkül az orosz energiahordozóktól való függetlenedés lehetetlen. 

Horvátországgal kapcsolatban elmondta: az idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, és ebben az időszakban nagyon sokat tettek a két ország közötti barátság és szövetség megerősítése érdekében. Tavaly az együttműködés rendkívüli sikeres volt. Rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom: 52 százalékos növekedést követően 3,8 milliárd eurót ért el. A lendület nem állt meg az idén sem. Szijjártó kijelentette: a gazdasági együttműködés további erősítéséhez új határátkelőhelyeket kell nyitni. Fontos kapcsolat a két ország között a Nyugat-Balkán stabilitása iránti közös elkötelezettség is – mondta, s hozzáfűzte: a Nyugat-Balkán stabilitásához nélkülözhetetlen Bosznia-Hercegovina stabilitása, amihez az is kell, hogy az ország mindhárom államalkotó nemzetének akaratát tartsák tiszteletben. Ezért Magyarország nem támogatja a boszniai elnökség szerb tagjával, Milorad Dodikkal szembeni nyugat-európai politikai hajtóvadászatot és a vele szemben bevezetett szankciókat.

Grlić-Radman kifejtette: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni az ukrajnai háború átterjedését más országokra. És abban is, hogy Bosznia-Hercegovinának működőképesnek kell lennie, amihez meg kell reformálni az ottani választási törvényt.

A magyar külügyminiszter ellátogatott Bellyére (Bilje) is, ahol Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt. Szijjártó a megbeszélés után kijelentette: a drávaszögi magyarság a(z áprilisi magyarországi, parlamenti) választáson bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyarokra, akik pedig a továbbiakban is számíthatnak Magyarország támogatására. Rámutatott, hogy a külhoni magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson.

Szijjártó leszögezte: Budapest folytatja a horvátországi magyarság oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását; három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíj-rendszerét.

Sikeresnek nevezte a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot is, amelyből szerinte az ott élő magyar közösség és Horvátország egyaránt profitál. Elmondta: eddig 791 vállalkozást támogattak összesen négymilliárd forinttal (10,65 millió euró), s ennek nyomán 6,7 milliárd forint (17,8 millió euró) értékű beruházás jött létre. Jelenleg folyamatban van újabb 84 kistermelő és mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forint (1,14 millió euró) összegű támogatása, ami több mint 700 millió forintnyi (1,86 millió euró) beruházást indukál.

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése „példaként állítható az EU-ban mindenki elé. Minél erősebb a szomszéd, annál jobban megy nekünk is” – szögezte le.

Jankovics Róbert arról beszélt, hogy „soha ilyen egységes nem volt a magyar nemzet, mint most”. Kijelentette: Budapest támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.