2024. május 5., vasárnap

Égesd a zsírt az üzemanyag helyett!

Ezzel a jelmondattal tartják meg pénteken a Kritikus tömeg biciklis kezdeményezés idénnyitó rendezvényét.

Tavasztól késő őszig az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés szerveződés szárnyai alatt minden hónap utolsó péntekén megszervezik a Kritikus tömeg elnevezésű kerékpározást, testmozgást és a környezetvédelmet népszerűsítő, kerékpáros felvonulást. Holnapután ismét találkoznak az újvidéki kerékpárosok a Limáni park bejáratában, ott, ahol most a zászlópark van.

Az Égesd a zsírt az üzemanyag helyett! jelmondat köré épülő elképzelés által vezényelve szeretnének rámutatni arra, hogy a bicikli környezetbarát közlekedési eszköz, és hogy a legegészségesebb módot nyújtja az A pontból a B pontig történő fuvar tekintetében – mind a városban, mind annak peremein túl.

– A biciklizés nem igényel túl nagy befektetést, közel sem akkorát, mint az autózás. Már a bringa megvétele utáni első évben megtérül a beruházás, azok, akik átülnek a nyeregbe, nem bánják meg – emlékeztetnek a kezdeményezés köré tömörülő aktivisták. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az üzemanyag ára az utóbbi időben hihetetlenül megnövekedett, ami még egy nyomós ok arra, hogy kiszálljunk autónkból...

A pénteki találkozó tehát a Limáni park Felszabadulás sugárút felöli részében lesz, 17 órakor, mindenkit szeretettel várnak. Az eseményt ezúttal is kísérni fogják a közlekedési rendőrség dolgozói, ugyanis a biciklisek viszonylag lassan, 10-15 km/h sebességgel haladnak az utcákon, ami az egyre türelmetlenebb újvidéki autósokat gyakran felbőszítette a múltban is, és bringázók verbális támadásoknak voltak kitéve.

– Mutassuk meg, hogy létezünk, hogy takarékoskodunk az üzemanyaggal, és óvjuk életkörnyezetünket – üzenik a szervezők.

A felvonulás 1 órát tart, érinti a Shakespeare utcát, a Stefán despota sugárutat, a Fruška gora, a Jiriček, és a Sima Milošević utcákat, Lázár cár sugárutat, a Stražilovo, a Žarko Zrenjanin utcákat, a Mihajlo Pupina sugárutat, a Zsidó utcát, a Felszabadulás sugárutat, az Újvidéki Vásár utcát, a Hajduk Veljko utcát, a Pirosi és a Kornelije Stanković utcákat, a Stepa vajda sugárutat, a Slobodan Jovanović sugárutat, a Futaki utat, az Európa sugárutat, a Radomir Raša Radujkov utcát, majd az Újtelep és a Heréskert között lévő új, városi parkban ér véget.

Az érdeklődők a Kezdeményezés Facebook oldalán is jelenthetik részvételi szándékukat, önkéntesnek is jelentkezhetnek.