2024. április 26., péntek

Példaértékű szolgálat

Sokat tett a kúlai magyar közösségért az aranymiséjét ünneplő Juhász György atya

Pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte ft. Juhász György plébános, Duna menti főesperes április 24-én, vasárnap délután a kúlai Szent György római katolikus templom búcsúján.

Az aranymisén vele együtt koncelebrált ft. Szarvas Péter nyugalmazott szenttamási plébános és ft. Leist József palicsi plébános, valamint az esperesi kerületből és távolabbról is érkezett atyák. A jubilánst munkatársai, hívei, valamint helyi és vidéki közéleti személyek köszöntötték.

Az evangéliumot ft. Pastyik Róbert kúlai származású püspökségi irodaigazgató olvasta magyar és horvát nyelven.

Szentbeszédet magyar nyelven dr. Harmath Károly újvidéki ferences szerzetes, horvát nyelven pedig ft. Leist József palicsi plébános mondott. Mindketten kiemelték György atya nagy munkabírását és vidám személyiségét, amelynek köszönhetően mindig könnyen megtalálta a hangot paptársaival és híveivel is.

Mint elhangzott, a szeretet, ahogy egy pap fordul a reá bízottak felé, az nem az ő szeretete, az mindig Krisztus szeretete, de ehhez szükséges az ember döntése.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke nyilatkozatában rámutatott, Gyurka atya tenni akarása az itteni közösség számára jelentős eredményeket hozott, hiszen a hit minden egyes aspektusában erősíti az összefogást és a közösséget: − Régóta ismerem az atyát, az utóbbi 15 évben gyakran találkozunk. Kiváló embernek ismertem meg, egy jókedélyű és közösségét szolgáló elkötelezett magyar embernek, aki mindig azt nézi, hogy miben tud nekünk segíteni, miben tudja ennek a közösségnek a mindennapjait szebbé tenni. Ezért ünnep igazán ez a nap, mert példát tudunk felmutatni, Gyurka atya példáját, amit az elmúlt 50 év eredményezett.

Fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, a templom búcsúja és Juhász György atya aranymiséje kettős ünnep a kisváros hívei számára. − Egy olyan embernek szeretnénk ma köszönetet mondani, aki életéből 50, ebből pedig 36 évet az itteni magyar közösségnek szentelt, és aki meg tudta ezt a közösséget szervezni. Így sok fejlesztés is megtörténhetett a templomban és az egész településen. A küldetéses emberek a Jóistentől egy ilyen áldást kaptak, a mai napon pedig egy ilyen embert köszönhetünk – mondta az MNT elnöke.

A meghívott vendégek közül az ünnepi szentmisén jelen volt továbbá Nyilas Mihály, a szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere, Borbola Péter, a kalocsai művelődési központ szakmunkatársa, Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke, Damjan Miljanić, a kúlai ideiglenes igazgatási szerv elnöke, Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke, Hugyik Karolina tartományi képviselő, Kozma Lívia, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke, Željko Kovač, a Ruszin Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának elnöke és Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke.

A jubiláló plébánost ajándékkal köszöntötte a Kúlai Egyházközösség Pasztorális Tanácsa, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek saját dedikált könyvét küldte el, a helyi önkormányzat új laptoppal, Pásztor István és Hajnal Jenő alkalmi ajándékokkal, a kúlai születésű papok pedig Szent Györgyöt ábrázoló művészi alkotással lepték meg.

Az eseményről bővebben nyomtatott kiadásunk szerdai számában olvashatnak.