2024. április 26., péntek

Szerbiában 2508 médium működik

Egy felmérés szerint ilyen nagy számú szereplő mellett fenntarthatatlan az országos piac

A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség adatai szerint Szerbiában 2508 médium működik. Ebbe a számba nem tartoznak bele azok a cégek, amelyek az interneten terjesztenek médiatartalmakat, de nem médiaházként regisztrálták őket. Egy felmérés szerint ilyen nagy számú szereplő mellett fenntarthatatlan az országos piac.

A koronavírus-járvány kitörése előtti adatok szerint a 2508 regisztrált cég közül 937 tatozik a nyomtatott sajtó kategóriájába, de 751 hírportált, 333 rádióállomást, 244 tv-csatornát, 28 hírügynökséget is jegyzékbe vettek. Mellettük még 84 olyan internetes oldalt is, amelyeket nem médiumként határoztak meg, de praktikusan ilyen szolgáltatásokat nyújtanak.

A belgrádi Közgazdasági Kar kutatása szerint a nagy számú cég ellenére az ilyen vállalatok kis része alakítja jelentősen azokat a tartalmakat, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak a polgárok. A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség adatai szerint 414 millió eurós jövedelmet valósít meg a szerbiai médiapiac. Ennek 43 százalékát hirdetésekből – közli a 021 hírportál.