2024. április 26., péntek

Meghosszabbították a fűtési idényt

Április 15-e után is melegek a radiátorok Verbász község területén

Verbászon mintegy 1500 háztartás, több intézmény és vállalat használja a városi távfűtést. Tekintettel az igen hűvös áprilisi időjárásra, a község területén a fűtési idény nem április 15-éig, hanem május 5-éig tart.

Marija Milunović, a távfűtéssel megbízott Standard Közvállalat igazgatója elmondta, a községben olyan határozatot hoztak, hogy a fűtés szükség esetén akár május 5-éig meghosszabbítható.

− A fűtési idény hagyományosan október 15-én kezdődött, és tekintettel a szokatlanul alacsony hőmérsékletekre úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk az idényt. Fontos elmondani, hogy november végén az olajfűtésről a városi rendszer teljesen átállt a földgáz használatára, amivel jelentősen csökkent a káros anyagok kibocsátása, és erre a közvállalatban mindannyian büszkék vagyunk. Ami pedig az energiahatékonyságot illeti, a földgáz amellett, hogy környezetkímélő, sokkal könnyebben elérhető energiahordozó. Mindannyiunk számára ismeretes, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése csak úgy érhető el, ha az energiahatékonyság a megújuló energia igen magas részarányú felhasználásával párosul. Külön ki kell emelni, hogy a fűtési idény alatt a rendszerben nem volt fennakadás. Voltak ugyan kisebb meghibásodások, de ilyenkor odafigyeltünk arra, hogy a javításokat olyan időben végezzük el, amikor a polgárok nem tartózkodnak odahaza, azaz nem használják a fűtést. Sőt az átállás a gázfűtésre is rekordidő alatt történt, így nem volt hideg sem az intézményekben, sem a lakásokban – sorolta Marija Milunović.

Szavai szerint az önkormányzat támogatásával bővültek a fűtési szolgáltatások, valamint a hálózaton dolgozó csapat létszáma, ennek köszönhetően több új felhasználót sikerült a rendszerre rákapcsolni.

Az igazgatónő egyúttal emlékeztette a távfűtés felhasználóit, hogy a községi rendelet értelmében amennyiben a legmagasabb nappali hőmérséklet nem éri el a 12-13 fokot, a fűtési idény legtovább május 5-éig tart(hat).