2024. április 26., péntek

Ötvenegy magyar könyv

Új könyvekkel bővült az óbecsei Népkönyvtár könyvállománya

Ötvenegy magyar kiadvánnyal bővült az óbecsei Népkönyvtár felnőttrészlegének könyvállománya. Óbecse község 2022. évi költségvetéséből 500 ezer dinárt különítettek el új könyvek beszerzésére, 250 ezer dinár értékben magyar, 250 ezer dinár értékben pedig szerb nyelvű könyveket vásárolhatott az intézmény.

– Amikor megkapjuk ezt a pénzösszeget az önkormányzattól, mindig arra törekszünk, hogy a felnőtt- és a gyermekrészleg is minőségi, új kiadványokkal gazdagodjon. A mostani beszerzést illetően a könyvtár munkatársai szabadon választhattak, milyen stílusúak legyenek az új könyvek. Minden alkalommal arra törekszünk, hogy figyelembe vegyük az olvasóink igényeit. A pszichológiai témájú, a romantikus, illetve a fantasztikus stílusú könyvek a legnépszerűbbek a felnőtt osztályon, de érkeztek krimik és életrajzi könyvek is. Könyvtárunk nemcsak magyar, hanem szerb nyelvű könyvekkel is bővül, ezek a könyvek még nem érkeztek meg, folyamatban van a kiszállítás – mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa.

Az óbecsei Népkönyvtár az önkormányzati támogatásból évente egyszer vásárol új könyveket, illetve a magyarországi Márai-programnak köszönhetően eddig minden év júniusában előre meghatározott összegben további 40–50 új magyar kiadvánnyal növelte a könyvállományt. Az intézmény könyvállománya jelenleg összesen mintegy 120 ezer könyvet tartalmaz, nemcsak a központi épületben, hanem a részlegekben is. Az óbecsei felnőttrészleg polcain több mint 52 ezer magyar és szerb nyelvű könyv található. Fenyvesi Szilvia elmondta, hogy az olvasók száma az elmúlt öt évben nem csökkent, a felnőttrészlegre évente körülbelül ezerháromszáz olvasó iratkozik be.

Az óbecsei Népkönyvtár munkanapokon reggel fél nyolc és este hét óra között várja az olvasókat. Az éves tagság a gyerekek, a középiskolások és a nyugdíjasok számára 400 dinár, a 18 és 30 év közötti fiataloknak 300 dinárt, míg a felnőtteknek 500 dinárt kell fizetniük. Családi beiratkozás esetén az éves tagsági díj 800 dinár.