2024. április 26., péntek

Művészetalapú kutatási projektek támogatása

Dr. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási titkár csütörtökön átadta a szerződéseket a vajdasági felsőoktatási intézmények olyan képviselőinek, akik sikeresen pályáztak a kutatási és művészeti alkotási projektek támogatására.

A titkár beszédében kiemelte, hogy a kultúra a szellemi és az anyagi alkotást képviseli, a művészet pedig serkenti az emberi érzékszerveket, az emberi elmét és a szellemet.

– Szükség van az érzelmek és gondolatok közvetítésére. A tudomány területén végzett tevékenység lényege ugyanaz, mint bármely más alkotásban – mondta Milošević, aki hozzátette, hat éve támogatják a tudományos-kutatási, fejlesztési-kutatási és nemzeti kisebbségi projekteket, melyek mellett olyan kutatási-művészeti projektek is helyet kaptak, amelyek hitelesen képviselik az alkotók művészi elképzeléseit.

– A beérkezett pályázatok a képzőművészet, a dráma, a zene, a digitális és az interdiszciplináris művészet területével foglalkoznak. Jó lenne a jövőben más iparművészeteket is támogatni, például az építészet területén – véli a titkár.

Vitkay-Kucsera Ágota magánénekes, koncert és operaénekes, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia rendes egyetemi tanára 500.000 dináros támogatásban részesült.

– A projektet kolléganőmmel, Jelena Simonović-Kovačević zongoraművésszel és dr. Milan Milojković muzikológussal készítettük. Tervünk, hogy szerbiai szerzők dalait kutatjuk fel, és más-más nemzetiségű zeneszerzők dalaiból készítünk egy összeállítást. Egy nagy kutatást végeznénk, amiből egy programfüzet készülne, amely tartalmazná, hogy hogyan találtuk meg az adott dalt, miről szól, milyen volt a társadalmi és a kulturális légkör akkor, amikor a szerzeményeket írták. A füzet nemcsak hivatásos tanároknak vagy művészeknek szólna, hanem a nyilvánosság számára is érdekessé szeretnék tenni – mondta Vitkay-Kucsera Ágota.

Idén összesen 27 pályázat érkezett be, amelyekből 15 kutatási és művészeti alkotási projekt támogatását hagyták jóvá. A titkárság hétmillió dinárt különített el a projektek megvalósítására.