2024. április 26., péntek

A kifinomult ízlés tárgyai

Bútorok, festmények, szobrok, ruhák – Értékes historikus gyűjtemények a Szabadkai Városi Múzeumban

A világörökség napja alkalmából kedden a Szabadkai Városi Múzeumban tárlatvezetést szerveztek Historizmus Bácskában – Szabadka címmel. A programban résztvevő szakemberek dr. Ninkov K. OlgaLjubica Vukovic Dulić művészettörténészek és dr. Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor voltak.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A kiállításon Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd ismertette az IPA-projekt eddigi sikerességét.

– Immár két éve, hogy kezdetét vette az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Historizmus Bácskában című projekt, melyben intézményünk és a bajai Türr István Múzeum vesz részt. Ennek keretében Szabadka és Baja historikus értékeit tárják fel a szakemberek. Egyebek közt épületeket, használati tárgyakat, nyomtatványokat, kegytárgyakat vizsgálnak ki. A Szabadkai Múzeum projektszintű programjában legfőképp a kiállítás szerepel, azonban decemberben megrendezésre került egy nemzetközi konferencia is, ahol a historizmust nagyon sok szempontból érintették mind Bajára, mind Szabadkára vonatkoztatva. Ezen konferencia kötete hamarosan elkészül – emelte ki a múzeum igazgatója.

A programba a fiatalokat is szerették volna bevonni, így a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola harmadikos ruhamodellező szakos diákjai, vezető tanáraik segítségével egy divatlap 1895-ös számaiból származó szabásminták alapján két kosztümöt készítettek. Az elkészített ruhák a historizmus utolsó szakaszának divatformáit mutatják be, amelyek a kiállításon is láthatók voltak. A program keretén belül fontosnak tartották a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé tenni a kiállítást és annak témáját, így filmtáblákat, különböző feliratokat és képeket készítettek, amelyek a historizmus jelképeit és a különböző fontos momentumait elevenítik fel. Mindemellett elkészült egy katalógus is, amely magában foglalja a munkatársak kutatásait is. Maga a projekt nagyobb beruházást is tartalmazott, ugyanis sor került a múzeum két rossz állapotban lévő ablakának cseréjére és a múzeumi kiállítótér egy részében a megvilágítás felújítására is.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Szabadka és Baja városközpontjának építészeti stílusát a historizmus határozza meg, míg a múzeumi gyűjtemények olyan tárgyakat őriznek, melyek betekintést nyújtanak az adott periódus más képzőművészeti és alkalmazott művészeti ágaiba is, melyek többsége a 19. század második feléhez köthető.

Ninkov K. Olga művészettörténész, muzeológus, a projekt szakmai koordinátora vezette körbe az érdeklődőket és szemléltette az értékes gyűjteményeket.

– Szeretnénk bemutatni a múzeumban, hogy milyen gyűjteménnyel rendelkezünk, és hogy mik azok az ingó kulturális javak, amelyek a historizmus korszakához tartoznak. Mint például a bútorok, a festmények, a szobrok, a gyógyszertárnak a komplett bútorzata és így tovább. A historizmus egy beöltözős időszak volt. Nem csak az épületeket öltöztették be különböző régebbi stílusokba, hanem a belső tereket is. Tárlatunk lenti részében található a neogótikus bútoregyüttes, vagy például a neoreneszánsz gyógyszertár, emellett a kiállításunknak van egy szakrális, valamint nyomdászatról szóló része is – mondta Ninkov K. Olga művészettörténész.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Mihájlovity Anikó hozzátette, hogy készült egy utazó kiállítás is.

– Ez inkább egy úgynevezett pannókiállítás, amely különböző témákat rövidítve, igazán szépen és frappánsan mutat be. Ezeket bárhova el tudjuk vinni, mellyel bemutathatjuk, hogy itt Szabadkán milyen historikus elemek találhatók akár épületeken, akár kegytárgyakon vagy használati tárgyakon – mondta az igazgató.

Mint megtudtuk, a kiállítás tárgyi száma a jövőben bővülni fog.