2024. április 26., péntek

A balesetmentes közlekedésért

Nagykikinda egyik baleseti csomópontján villanyrendőröket üzemeltek be

Aki ismeri vagy egy kicsit is járatos Nagykikindán, az tudja, hogy a városnak van több csomópontja, ahol nagyon sok tragikus kimenetelű közlekedési baleset történik. Az egyik ilyen helyszín a vásártér közelében levő Stevan Sremac és Nagy Miklós utca kereszteződése.

Még tavaly december végén a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság 5,3 millió dinárt hagyott jóvá Nagykikinda Városának, hogy az említett útkereszteződésben forgalomirányító lámpákat helyezzenek üzembe, a többit a község pótolta saját költségvetéséből. A munkálatok még tavaly szeptember végén elkezdődtek, december végétől egészen március végéig tartott a villanyrendőrök tesztelése, április eleje óta pedig hivatalosan is üzemelnek.
Több emlékezetes baleset helyszíne ez az útkereszteződés. 2020 novemberében egy üzemanyagot szállító teherautó maga alá gyűrt egy személygépkocsit, melynek sofőrje azonnal életét vesztette. A szemtanúk akkori nyilatkozata szerint a teherautó sofőrje megpróbált fékezni, de már késő volt. Az utolsó baleset ebben az útkereszteződésben tavaly december 29-én este történt a rossz látási viszonyok miatt. Két személygépkocsi ütközött össze, mindkét sofőrt kórházba kellett szállítani.

A másik csomópont, ahol sok baleset történik, az a Mihajlo Pupin és a Jovan Jovanović Zmaj utca kereszteződése. Itt 2021 tavaszán történt egy emlékezetes baleset, melyben egy személygépkocsi és egy motorkerékpár ütközött össze. Az autó sofőrje hiába állt meg a stoptáblánál, mégis összeütköztek. A motorkerékpáros belehalt sérüléseibe. Ebben az útkereszteződésben is elhelyezték a villanyrendőröket, már folynak a tesztelések.