2024. április 26., péntek

Éjszaka a felhők fölött

Új lehetőséggel bővült az Ivan Sarić Repülőtér kínálata

A Békova mellett lévő szabadkai repülőtéren április elseje óta este is le- és felszállhatnak a repülőgépek. Mindez egy hosszú és költséges folyamat eredménye, és elsősorban a pilótaoktatásban van nagy szerepe, ugyanakkor a sétarepülések szempontjából is mérföldkövet jelent, ugyanis a sötétedés után felszállók elé nem mindennapi látvány tárulhat. Minderről Dudás Árpád, az Ivan Sarić Repülőklub képviselője, repülésoktató nyilatkozott lapunknak.

– A pilótaiskolákban fontos, hogy a tanulók éjszaka is repülhessenek, ezért nagy öröm számunkra, hogy sikerült elérnünk, hogy a repülőteret sötétben is használhassuk. A beruházás körülbelül 15 ezer euró volt, hisz a különböző berendezések, lámpák nem olcsók. A repülőtérnek nem voltak erre saját pénzeszközei, de szerencsére sikerült különféle adományokból biztosítani a szükséges összeget, és bízunk benne, hogy a befektetés hamarosan megtérül. Szerbiában a Polgári Repülési Igazgatóság adja ki az engedélyeket, és ez viszonylag hosszú időt vett igénybe. Körülbelül két évvel ezelőtt sikerült elérnünk, hogy magánrepülőkkel a repülőterünkről külföldre is lehet menni, illetve külföldről is meg lehet érkezni. Ez április elseje óta már éjszaka is lehetséges, csak az illetőnek néhány nappal korábban jeleznie kell ezt a szándékát, de ez a nappali repülések esetében is így van. A terveink között szerepel, hogy éjszakai ejtőernyős ugrásokat is biztosítunk, amire nincs sok lehetőség országunkban, de persze a sétarepüléseket is megszervezzük éjjel. Ez utóbbi különösen nyáron lehet vonzó a polgároknak, mivel az esti órákban lecsökken a hőmérséklet, alacsonyabb a turbulencia, és lehet gyönyörködni a kivilágított tájban. Vitorlás repülőgépek továbbra sem repülhetnek éjjel, míg a sárkányrepülők esetében bízunk abban, hogy lesz rá lehetőség – fogalmazott Dudás Árpád.

Beszélgetőpartnerünktől emellett azt is megtudtuk, hogy két magyarországi pilótaiskola is érdeklődik a repülőtér szolgáltatásai iránt.