2024. április 26., péntek

Jól szerepeltek a diákok

A nyelvi és nyelvhelyességi versenyekről több diák is továbbjutott az országos döntőbe

A különböző versenyeken induló diákok kimagasló teljesítményt értek el először az iskolai, majd a községi, az onnan továbbjutók pedig a körzeti versenyeken is a legjobbak közé kerültek, mondta el lapunknak Munjin Szokola Erika, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója.

− A technika és technológia tantárggyal kezdeném, ahol Santovac Igor ötödikes diák első lett a Nádalján szervezett községi versenyen, a nyolcadikos Gagić Tamara pedig a harmadik, így továbbjutott a körzeti versenyre. Matematikából Miljan Slivka nevét kell kiemelni, aki a Futakon tartott körzeti versenyen a harmadik helyen végzett, a maximális 100 pontból 70 pontot szerzett. Angol nyelvből Dányi Szebasztián, kémiából pedig az ugyancsak hetedikes Gurbić Ivona került a körzeti döntőbe. Történelemből iskolánk volt a házigazdája a községi versenynek, itt is Miljan Slivka lett az első, és jutott tovább a kamanci (Sremska Kamenica) körzeti versenyre. A nyelvi és nyelvhelyességi versenyek körzeti fordulójában az iskola diákjai ugyancsak kiválóan szerepeltek. Az ötödikesek közül Serfőző Tamás első helyet ért el és továbbjutott az országos versenyre. A hetedikesek közül Süge Zsófia és Ric Linda, míg a nyolcadikosok közül Pele Deniel jutott be az ország legjobbjai közé. Ők képviselik iskolánkat a május 28-án Szabadkán sorra kerülő országos versenyen − sorolta az igazgató.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Elmondta azt is, hogy a tavaszi szünet április 15-én kezdődik és 25-éig tart, majd négy tanítási napot követően a május elsejei ünnepek után a tanítás május 4-én, szerdán kezdődik.

−A két héttel ezelőtt lezajlott próbafelvételi vizsga eredményével nem lehetünk elégedettek. Bár ez inkább olyan tudásfelmérő, és a tesztek sem újak, az év végéig a tanároknak és a diákoknak lesz idejük pótolni a hiányosságokat. Az utólag készült statisztikai adatok alapján az derült ki, hogy matematikából mindössze 44 százalékban teljesítettek a diákok, anyanyelvből 57,30 százalék, míg a kombinált teszt 70 százalékban mondható sikeresnek. A kisérettségi vizsgáig még több mint két hónap maradt, ami elegendő idő, hogy pótórákon behozzák a lemaradást – mutatott rá az igazgató.
Hozzátette, április folyamán a nyolcadikosoknak több középiskola képviselői, köztük az óbecsei gimnázium és közgazdasági iskola, a topolyai mezőgazdasági iskola stb. bemutatták a továbbtanulási, bentlakási stb. lehetőségeket.

Munjin Szokola Erika elmondta azt is, hogy Szenttamáson április 1-jén kezdődött meg az elsősök beiratkozása, a folyamat zökkenőmentes, ahol szükséges, az iskola pszichológusa egyezteti a találkozási időpontot a szülőkkel, ugyanakkor közös szülőértekezletet is szerveztek. Hangsúlyozta, az iskola köteles beszerezni a beiratkozáshoz szükséges teljes dokumentációt, egyúttal felhívta a szülők figyelmét, hogy a magyar és szerb nyelven tanuló alsósok számára folyamatosan működik a napközi.