2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Belgrád a politikusok fókuszában

A Néppárt elhatárolódott Đilastól

Még nem végleges azoknak a szavazóhelyeknek a listája, ahol megismétlik a szavazást, egyes politikai elemzők szerint azonban ettől függetlenül április 3-án már eldőltek a választások: a Szerb Haladó Párt köztársasági szinten és Belgrádban is képviseli a hatalmat, az egyes választóhelyeken megismételt választások ezt nem fogják merőben megváltoztatni. Más elemzők szerint nem tudnak majd a városi képviselő-testületbe bekerült pártok megállapodni, az ellenzék sem tud majd többséget kialakítani, így valamikor augusztusban, vagy szeptemberben a fővárosban újra választások esedékesek.

A politikai élet állóvizét felkavarta Aleksandar Vučić államfő, az SZHP elnöke, valamint Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt (SZIP) elnöke hétfői találkozója. Predrag Rajić, a Társadalmi Stabilitásért Központ képviseletében elmondta, jó hogy ez a találkozó megtörtént, hiszen véleménye szerint a társadalomban jelenlevő feszültség oldását segítették ezzel elő. Kiemelte, az egyes szavazóhelyeken elrendelt szavazásmegismétlés ellenére már most véglegesíteni lehet az SZHP győzelmét. Szerinte az új kormányt az SZHP mellett a VMSZ és a Szerbiai Szocialista Párt képezi majd, sőt a jobboldali pártok közül is társulhat valaki, attól függően, hogy az SZHP megelégszik-e a jelentős többséggel, vagy kétharmados többségre törekszik.

Szerinte Belgrádban az ellenzék által emlegetett egál nem lehetséges, hiszen a mandátumot szerzett pártok közül vannak olyanok, amelyek az SZHP-vel való együttműködésben nagyobb lehetőségeket látnak, mint az Egyesülve Belgrád győzelméért és a Moramo koalíciókban. Zoran Ostojić újságíró szerint a választások megismétlése után is nehéz lesz városi hatalmat alakítani, ezért szerinte augusztusban, vagy szeptember elején Belgrádban újra helyhatósági választások esedékesek.

A belgrádi választások megismétlésével számol az ellenzék többsége is, azzal, hogy Vuk Jeremić, a Néppárt (NP) elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón élesen bírálta politikai szövetségesét, Đilast, mondván; a nép nem arra szavazott, hogy Đilas és Vučić megállapodást kössön, ezért kikötötte, ha az államfő jóváhagyja a belgrádi önkormányzati választások megismétlését és az SZHP ügyviteli koalíciót köt a SZIP-pel, az NP nem lesz annak része.

A jelen állás szerint Belgrádban 6 szavazóhelyen szervezik meg újra a választást. Zoran Alimpić, a városi választási bizottság tagja (Egyesülve Belgrád győzelméért) elmondta, hogy a bizottság elvetette az ellenzék legtöbb panaszát, de még így is további 200 panasz kapcsán kell dönteniük.